Start » Utbildning » Martin sadlade om och utbildade sig till skärgårdskapten efter en lång yrkeskarriär
Framtidsyrken

Martin sadlade om och utbildade sig till skärgårdskapten efter en lång yrkeskarriär

martin marina läroverket
martin marina läroverket
Foto: Marina Läroverket

På Marina läroverket i Danderyd utanför Stockholm kan den som vill satsa på en karriär inom skärgårdstrafiken läsa den tvååriga YH-utbildningen Skärgårdskapten. Efter utbildningen kan man bland annat söka jobb som befälhavare på en skärgårdsbåt, ett fritt och omväxlande framtidsyrke där efterfrågan är stor.

Efter ett långt yrkesliv som grafisk formgivare valde jag att förverkliga en gammal dröm när mina barn blivit stora och flyttat hemifrån. Jag har alltid trivts i skärgårdsmiljö och varit intresserad av båtar. Jag bestämde mig därför för att göra slag i saken och söka till en utbildning som ger mig rätt kompetens för att själv köra skärgårdsbåtar, säger Martin Zetterquist, som tar examen från Skärgårdskaptensutbildningen till sommaren.

Han är nöjd med utbildningen, som kombinerar teori med praktik, klassrumslektioner med tid ute på sjön och förarträning i simulatorer. På Skärgårdskaptensutbildningen varvas praktiskt sjömanskap med teori. En tredjedel av utbildningen består av yrkespraktik i form av LIA, lärande i arbete.

Uppskattade LIA-perioder

– Jag ser fram emot att börja jobba i skärgårdstrafiken efter examen. Att köra skärgårdsbåt är ett fritt och omväxlande yrke.

Man får möjlighet att serva människor genom att se till att de k kommer ut till skärgården på ett tryggt och säkert sätt. Samtidigt är det förstås roligt att köra båt, att få uppleva årstidernas skiftningar och förstås att spendera mycket tid ute i skärgården, säger Martin Zetterquist.

Han rekommenderar Marina Läroverkets Skärgårdskaptensutbildning till den som har ett intresse för båtar och fartygsteknik, samt vill ha ett yrke som både handlar om att hantera passagerare, ta hand om och köra ett fartyg.

– Jag uppskattade verkligen LIA-perioderna i utbildningen, de gav en bra bild av hur arbetsplatskulturen varierar på olika fartyg och företag. Första LIA-perioden gjorde jag på tre olika rederier. Ena delen på ett rederi som kör chartertrafik, den andra delen var på ångfartyget Bohuslän i Göteborg och den tredje på skärgårdsbåten Östanå I som ägs av Strömma Turism & Sjöfart, säger Martin Zetterquist.

Nästa artikel