Psykisk ohälsa bland unga ökar och frågan är om den svenska skolan är rustade för det. Kunskap och resurser varierar mycket mellan skolor. Därför måste både skolvärlden och samhället bli bättre på att upptäcka barnens dåliga mående i tid, och agera, menar författaren och journalisten Frida Boisen.
Många barn mår dåligt av pressen i skolan, vilket ofta leder till psykisk ohälsa. Självmorden bland unga har ökat och det är en fruktansvärd utveckling, säger författaren, journalisten och Friends-ambassadören Frida Boisen.
–Till skillnad från vuxna, så går det i princip inte att bli sjukskriven som barn. Här fallerar skolsystemet och det behöver göras mycket mer. Barns hälsa får aldrig hamna mellan stolarna.
Skolan blev en frizon
Frida Boisen blev utsatt för misshandel i hemmet när hon var barn och det satte djupa spår.
–För mig blev skolan en trygghet och en frizon. Ofta är lärare viktigare än de tror och är ibland den vuxna människan som ser barnen allra bäst. Det tycker jag verkligen lärare ska ta till sig.
Lärare gör ofta ett fantastiskt jobb, men att anpassa utbildningen i en hel klass i möjligaste mån efter varje individ är förstås utmanande, menar Frida Boisen.
Vad lärare i Sverige gör för vår framtid är så imponerande. Om någon behöver ork – och då menar jag omtanke, respekt och kommunikation, så är det lärarna.
Frida Boisen
Den digitala förändringen
Förra året fick vi en snabbspolning in i framtiden för skolan, menar Frida Boisen. I och med pandemin blev det plötsligt skarpt läge och frågan dök upp om undervisning faktiskt kan lösas på distans.
–Den digitala distansutbildningen varierade förstås i kvalité beroende på skola, kommun och ämnen, och på ett sätt blir det lite för mycket ett lotteri. Idag finns det fortfarande barn som inte har en egen dator i skolan. Nu när pandemin är över finns ofta inte möjligheten att få tillgodogöra sig en lektion hemifrån, om du till exempel är förkyld. Programmering är fortfarande inte ett obligatoriskt ämne och det tycker jag känns fel. Du måste kunna behärska ett digitalt språk när du kommer ut i arbetslivet idag. Det är kanske rent av viktigare än att lära sig sticka och virka.
Personinriktad skolgång
Frida Boisen menar vidare att distansundervisning kan vara en nödvändighet för barn som faktiskt inte kan närvara fysiskt av olika anledningar.
–Det borde finnas mer mod att komma längre i utvecklingen och anpassa undervisning efter barnets behov och livssituation. Jag hoppas också på en framtida skola som är ännu mer individinriktad. Att helt enkelt ta sig an de möjligheter som finns med digitala verktyg och utgå från barnets utvecklingsnivå. Någon som har läs- och skrivsvårigheter och saknar hjälpmedel, skulle kunna få texten uppläst istället. På andra sidan spektrat så kan en elev som ligger före i skolan få digitala uppgifter när den är klar.
Frida Boisen tycker också att skolan kan jobba mer med exempelvis gamification.
–Lärare borde ha lite bättre koll på spelutveckling och vilka element som kan tillföras för att göra skolan ännu roligare. Inte minst missa belöningssystemen som finns i spelen.
Agera direkt när du ser mobbning
Frida Boisen är ambassadör för Friends och märker ofta att det fortfarande pågår alldeles för mycket mobbning i skolan.
–Här behöver vi jobba än mer med värdegrundsarbete och skolorna måste ta mobbningfrågorna på ännu större allvar. Idag pågår mobbning dygnet runt på nätet och inte bara på skolgården. Tyvärr blir det oftast offren som får flytta på sig. Här måste vi också ta diskussionerna direkt och inte vänta. Vi ska våga behandla barn som ansvarstagande, kloka individer och prata med dem. Jag träffar många barn och har tagit samtal i klassrum efter mobbning. Jag säger till barnen: ”Man måste inte älska alla, men man måste behandla sina medmänniskor med respekt. Och det börjar här och nu, med dig och dina val. Vilken människa vill du vara?”