Start » Startup and Scaleup » Ny teknik visar vägen mot en fossilfri framtid
Hållbarhet

Ny teknik visar vägen mot en fossilfri framtid

Anna Svatens om fossilfritt bränsle
Anna Svatens om fossilfritt bränsle
Anna Svatens, Affärsutvecklare. Foto: Italo Sanhueza

Snart kan skogen ersätta oljan. Ny teknik för att bearbeta skogsråvara gör det både enklare och billigare att ta steget till ett hållbart samhälle.

Tekniken är energieffektiv, miljövänlig och billig, säger Anna Svantes, sälj- och marknadschef på Organofuel.

Vad har egentligen kycklingfoder, nedbrytbara material, biobränsle och kosmetika med vartannat att göra? Svaret hittar vi hos det lilla Sundssvallsbaserade företaget Organofuel Sweden (OFS) och bolagets metod för att bearbeta skogsråvara.

Fossilfri med smarta metoder

Organofuel är ett litet innovativt Startup företag med rötterna i forskningen vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Den metod som Organofuel marknadsför är ett resultat av över tjugo års forskning och har sex internationella patent eller patentansökningar. Metoden går ut på att använda kemiska katalysatorer för att bryta ner biomassa till mindre och mer värdefulla beståndsdelar och dess största fördel är att den fungerar även vid lågt tryck och låga temperaturer.

– Andra metoder kräver temperaturer över 200 grader, berättar Anna Svantes. Med vår metod behöver inte termometern komma upp i mer än hundra grader, vilket förstås är både kostnads- och energieffektivt samt miljövänligt.

Kycklingfoder och biobränsle

Organofuels affärsidé är att hitta samarbetspartners inom olika områden där bolagets teknik kan komma till användning. Hittills har man bland annat etablerat ett samarbete med en kanadensisk tillverkare av kycklingfoder och med företaget Colabitoil som tillverkar fordonsbränsle.

– Just kycklingfoder och fordonsbränsle är de marknader vi fokuserar mest på, berättar Anna Svantes. Årligen säljs det 480 miljoner ton kycklingfoder och biobränsle motsvarande 300 miljarder kronor i världen.

Inom bara några decennier ska Sverige vara en fossilfri nation och biobränsle är en viktig del av lösningen.

Colabitoils förnybara fordonsbränsle kan användas för att driva bilar och flygplan. Förhoppningen är att det ska nå marknaden någon gång mellan 2021 och 2024 och efterfrågan är det inget fel på. Inom bara några decennier ska Sverige vara en fossilfri nation och biobränsle är en viktig del av lösningen. I första hand är tanken att använda sidoströmmar och restavfall från skogsnäringen, jordbruket och pappersindustrin.

– Bara den svenska pappersindustrin ger varje år närmare åtta miljoner ton restavfall, berättar Anna Svantes. Idag går mycket av det upp i rök i kraftvärmeverk, medan det skulle kunna göra mycket bättre nytta på annat håll.

Organofuel vinnare Almi Pitch
Organofuel har uppmärksammats en hel del och vunnit flera tävlingar, nu senast en pitchtävling som Almi Företagspartner anordnade. Foto: Maria Kessling

Organofuel knyter kontakter

Organofuel har uppmärksammats en hel del och vunnit flera tävlingar, nu senast en pitchtävling som Almi Företagspartner anordnade. Finalen gick av stapeln i Åre och då fick Anna Svantes presentera företaget i omgångar, både för allmänheten och för finansiärer.

– Det var välkommet, berättar Anna Svantes. Just nu befinner vi oss i en fas där vi behöver knyta kontakter och hitta ny finansiering. Priset var på 100 000 kronor och det ska vi använda till att marknadsföra ett nytt liniment för idrottare som vi också tillverkar med hjälp av metoden. Produkten ska säljas under det egna varumärket Xylocap och är framtagen i samarbete med fotbolls- och hockeyspelare i Allsvenskan och SHL.

Ska vi lyckas ställa om till ett hållbart samhälle måste vi göra oss kvitt vårt fossilberoende snarast.

Ett fjärde användningsområde för metoden är att framställa material som kan ersätta plast. Organofuel har inlett samarbeten för att ersätta plasten i livsmedelsförpackningarna.

– Ska vi lyckas ställa om till ett hållbart samhälle måste vi göra oss kvitt vårt fossilberoende snarast, säger Anna Svantes. Skog är något vi har gott om i Sverige och den kan ersätta oljan på de flesta områden.

Nästa artikel