Skip to main content
Start » Startup and Scaleup » Startups och storbolag – a match made in heaven
Sponsrad

Uminova Innovations matchmaking mellan storbolag och startups genererar både tillväxt och fler kunder, för båda parter.

En utvecklingsdriven stad

Umeå och Västerbotten är en av Sveriges hetaste startupregioner med entreprenörskraft i global klass och ett starkt innovationsstödssystem. 2018 blev Aten utnämnd till Europas Innovationshuvudstad men tätt därefter, på delad andraplats, kom Umeå. Den första svenska staden som nått så långt.

I en ung, innovativ och utvecklingsdriven stad som Umeå finns fantastiska möjligheter att bygga tillväxtbolag.

– Vi har ett universitet med ledande forskning och drivna studenter, vassa techbolag och världsledande industri. I en ung, innovativ och utvecklingsdriven stad som Umeå finns fantastiska möjligheter att bygga tillväxtbolag, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare och projektledare hos inkubatorn Uminova Innovation.

Motorn till framgång

Uminova Innovation är en av Sveriges högst rankade inkubatorer, vilket till stor del beror på förmågan att hjälpa bolag att just skala upp. Sedan starten 2003 har man gett affärsstöd till mer än 150 aktiebolag med många framgångssagor, bland annat ett uppköp av Google. En viktig bit är att matcha kapital och kompetens till bolagen.

Behåll expansionen i Sverige

På senare år har Uminova Innovation kraftsamlat kring samarbeten mellan startups, industri och storbolag. Sverige och Europa behöver bli bättre på att förhindra att startups köps upp och försvinner utomlands. En viktig pusselbit för Uminova Innovation har varit det tidiga och nära samarbetet med nationella projektet Ignite Sweden.

– Ignite Sweden har byggt upp en fantastisk plattform för storbolag och industri att möta startups som kan lösa deras utmaningar inom nya tekniker. Vår drivkraft är att hjälpa startups och forskare att identifiera potentiella samarbeten med industrier som kan leda till tillväxt hos storbolagen, skapa nya avknoppningar och lösa delar av den kompetensutmaning som många står inför, säger Maria Olofsson.

Johan Granström, ABB, Stina Lantz, Ignite Sweden, Niklas Åström, Ålö, Martin Olausson, Synerleap är nöjda efter en eftermiddag med 80 korta möten med heta startups. Här också Maria Olofsson, Uminova Innovation.

Ett lyckat exempel

För de startups som är redo att ta nästa steg mot tillväxt innebär ett samarbete med större industriella aktörer att de kan nå större marknader och utveckla sina erbjudanden direkt mot kund. Ett lyckat exempel är samarbetet mellan bildanalysbolaget Prediktera och ABB:s tillväxt-hubb SynerLeap. Prediktera får tillgång till ABB:s nätverk och kunskap för att verifiera affärsmodeller. ABB i sin tur får tillgång till Predikteras kompetens inom avancerad bildanalys och hantering.

För större bolag som vill ta del av nya innovationer inom till exempel AI, VR och AR kan samarbeten med innovativa startups innebära helt nya affärsmöjligheter.

– Förhoppningen är att samarbetet ska generera nya kunder åt ABB och hjälpa Prediktera att växa. För större bolag som vill ta del av nya innovationer inom till exempel AI, VR och AR kan samarbeten med innovativa startups innebära helt nya affärsmöjligheter. Den här typen av samarbeten är utan tvekan framtiden.

Rankad världsetta

Umeå och Västerbotten lockar studenter, forskare, entreprenörer, talanger och investerare från alla världsdelar, och universitetet och Umeå Institue of Design, vars designutbildningar rankas som några av världens bästa enligt Dot Award och International Forum Design, är förstås starka motorer. En annan fördel med Umeåregionen är att den är ”lagom stor”, här finns redan en tradition av värdeskapande samverkan. Detta, tillsammans med en erkänt hög nivå på entreprenörskap, gör att man här kan hjälpa större industriella bolag att skapa mer attraktiva erbjudanden till sina kunder.

Samverkan stärker alla

Uminova Innovation uppmuntrar fler storbolag och industrier att bli en del av inkubators arbete.

– Samverkan stärker alla, inte minst vårt samhälle. Det är dagens innovatörer som står för många av de världsförbättrande lösningarna som ska hjälpa oss att skapa en mer hållbar värld. Står ditt storbolag eller din industri inför utmaningar som kräver nya innovationer och ny teknik – tveka inte, hör av dig!

Besök uminovainnovation.se för mer info och kontaktuppgifter

Next article