Skip to main content
Start » News » Var galen och förändra byggbranschen
Kvinnlig karriärkraft

Var galen och förändra byggbranschen

Sandra "Byggsandra" Mobaraki. Foto: Johanna Javén.

Byggbranschen beskrivs som en av de mest konservativa branscherna. Bygg förknippas ofta med en stark mansdominans och en machokultur. I media kan du enkelt hitta artiklar som speglar den negativa sidan av byggbranschen. Detta i kombination med ett svagt branschgivarvarumärke har resulterat i att vi inte alltid är ett förstahandsval. (Konsekvensen är att vi nu står inför en rad utmaningar, där kompetensförsörjning är den mest kritiska).

En bransch som beskrivs som konservativ kan ofta uppfattas som traditionell, med långa processer och en byråkrati som gör att individen och människan försvinner i ett stort maskineri. Eller att kvinnans röst försvinner i ett rum fylld av män. Många kvinnor som idag är verksamma inom byggbranschen och kvinnorna som jag själv mött, delar dock inte den uppfattningen i sin helhet.

Sandra ”Byggsandra” Mobaraki. Foto: Johanna Javén.

Det har nämligen aldrig funnits ett bättre tillfälle att förändra en hel bransch och påverka machokultur. Byggbranschen står nu redo, och jag uppmanar dig att vara galen tillsammans med mig och förändra den. Min resa till att bli en etablerad bygginspiratör har inte varit enkel, det vill jag lova dig. Den har varit obekväm, tuff, utmanande, förvirrande och många gånger har jag kommit på mig själv att känna mig ensam. Och ja, vi kan prata om elefanten i rummet – jag är en minoritet inom byggsektorn. Jag är ung, jag är kvinna och mina föräldrar har ett annat ursprung. Men jag hör hemma här, jag har hittat min plats och jag skulle aldrig byta ut min roll. Här får jag möjligheten att vara med och påverka en av de viktigaste branscherna – branschen som bygger Sverige.

En bransch som ständigt är i rörelse, en bransch där man får påverka hur samhället formas och en bransch som skriker efter din kompetens. Branschen välkomnar dig med öppna armar, precis som du är. Det spelar ingen roll om du vill vara en snickare, arbetsledare, VD på ett börsnoterat bolag eller om du helt enkelt vill revolutionera byggbranschen. Du kan påverka branschen, utifrån ditt intresse och dina styrkor. Eftersom att företag, organisationer och beslutsfattare nu efterfrågar din kompetens. Resan kommer inte vara enkel, ibland kommer den att kännas tuff och ibland kommer du att känna dig vilse. Men, branschen står nu redo för förändringar. 

Steve Jobs lärde mig att vara galen nog och tro att jag kan förändra världen. Jag väljer att börja med byggbranschen i min roll som bygginspiratör. Jag hoppas att du vill göra detta tillsammans med mig, och jag undrar, vad skulle din roll kunna vara? 

Sandra ”Byggsandra” Mobaraki. Foto: Johanna Javén.


Next article