Skip to main content
Start » News » Detta är Lärargalan
Sponsrad

Idén till Lärargalan föddes när Beata Kull reste till USA på ett utbildningsstipendium och slogs av den stora skillnaden i synen på läraryrket. Beata tänkte på alla fantastiska lärare hon haft i Sverige, och hur lite vårt samhälle verkat för att lyfta deras insatser.

Beata Kull
Grundare, Lärargalan

–Jag startade Stiftelsen Lärargalan för att jag upplevde hur lärarrollen blivit devalverad och satt på undantag under många år. När vi pratar om skolan är det ofta i negativa ordval och vi missar att tala om det som faktiskt är väldigt positivt.

Beata bestämde sig där och då för att skapa ett forum där vi kan lyfta fram svenska förebilder inom läraryrket.

Några år senare kan vi stolt konstatera att Lärargalan blivit en unik kanal för svensk skola och elever att förmedla goda exempel på bra undervisning och framgångsrika lärare.

Från de 700 nomineringar som inkom när galan lanserades år 2016 är det idag fler än 45 000 elever som varje år skickar nomineringar för lärare som gjort skillnad för dem under året. Elevernas och lärarnas reflektioner har gett oss ett levande dokument som visar hur bra lärande skapas och hur våra bästa lärare ser ut.

Beata har kunnat bedriva Stiftelsen genom i första hand ideellt arbete och stöttning av många profiler och organisationer som t ex Jan Carlzon, Prinsessan Christina, Christer Fuglesang, Hédi Fried och Fredrik Wikingsson, Beijerstiftelsen och Aviciis far: Klas Bergling. Genom ekonomiskt stöd från privatpersoner och företag erbjuder vi årligen lärarfortbildningar, delar ut fina priser till lärarna, producerar tv-program som höjer statusen på läraryrket i SVT samt TV4 och anordnar en tv-sänd gala för lärare.

–Om vi även i framtiden vill behålla de här hjältarna som är så viktiga för vårt samhälle, de som står där varje dag och tar hand om vår framtid, då är det hög tid att lyfta lärarnas bedrifter. De lärare som är vår inspiration, våra ledstjärnor och hjältar, säger Beata Kull.

Next article