Start » News » Bredda bilden av vem som är ingenjör eller förlora framtidens kompetensförsörjning
Kvinnlig karriärkraft

Bredda bilden av vem som är ingenjör eller förlora framtidens kompetensförsörjning

Jag saknade kvinnliga förebilder inom de tekniska områdena när jag studerade Medieteknik på universitetet. Vi var även få tjejer i min klass, men jag hoppas att studietiden ser annorlunda ut för framtidens ingenjörer, kvinnliga som manliga.

Det råder allmän brist på ingenjörer och efterfrågan kommer att öka framöver, det är ett faktum. Killarna har historiskt dominerat de tekniska utbildningarna och stereotypen av ingenjörsstudenten har cementerats. Bilden av en ingenjör är inte särskilt nyanserad och letar du bilder på exempelvis Google, som är den största sökmotorn, får du främst upp träffar på män med gula hjälmar ute på en byggarbetsplats (testa!). Såvida du inte har ett brinnande intresse för byggindustrin är det svårt att bli motiverad att ens överväga en teknisk utbildning när du får fram den typen av sökresultat.

Jag tror det finns många tjejer där ute som skulle bli fantastiska ingenjörer, redo att med sin kunskap förbättra vår värld, så varför återfinns de inte i tillräckligt stor utsträckning på de tekniska utbildningarna? Att vara ingenjör är så otroligt mycket mer än en vit man med en bygghjälm på ett fält. Vi behöver därför bredda bilden av vad en ingenjör är och vad en ingenjör gör.

Branschen skriker efter kompetens! Vi behöver därför kommunicera bättre vilka spännande jobb en ingenjörsutbildning faktisk kan leda till. Och vi behöver gör det NU! Vi behöver också uppmuntra tjejer som i tidig ålder visar intresse för de tekniska ämnena att utveckla det intresset. Vi behöver sudda bort den enkelsidiga bilden av en man i gul bygghjälm och fylla på med fler förebilder i olika ingenjörsroller. För om du kan se det, då kan du börja tro på att du kan bli det.

Jag kände mig ofta ensam under studietiden och funderade många gånger på att hoppa av. Jag kunde helt enkelt inte identifiera mig med den förväntade bilden av en ingenjör och vad en ingenjör gör. Men jag bestämde mig för att köra på, som mig själv, det fick bära eller brista. Hittills i min karriär har jag fått göra spännande och utvecklande saker, som jag i min vildaste fantasi inte kunnat föreställa mig. Denna tvekan under min studietid gör att jag idag brinner för att peppa tjejer till att våga satsa, våga tro på att man kommer bli en riktigt vass ingenjörer utan att behöva ge upp sin personlighet för att passa in i ett fördefinerat stereotypt fack.

Varför är det viktig med fler kvinnliga ingenjörer? Listan med fördelar är lång men vi vet till exempel att företag med mångfald levererar bättre resultat på sista raden, har lättare att rekrytera talanger samt har bättre förutsättningar för att skapa innovation. Tjejer, tveka inte! Näringslivet behöver er och spännande utmaningar väntar. Nu kör vi! Med eller utan gul bygghjälm, själv gillar jag en annan typ av gul hatt.

Nästa artikel