Skip to main content
Start » News » Allt fler väljer andra hand – i första hand
Sponsrad

Han har jobbat för att göra andrahandsmarknaden tryggare i snart tio år och menar att inflation, bostadsbrist och höga räntekostnader gör att fler och fler nu väljer andra hand i första hand. ”Vi ser ett skifte med en stor tillströmning av bostäder som på sikt kan bidra till att lösa bostadsbristen, men för det behöver politiken skapa ett bättre och tryggare regelverk för uthyrning av bostäder”, säger Fredrik Strömsten, VD och medgrundare av Qasa.

Qasa grundades 2015 med en vision om att lösa den trasiga bostadsmarknaden. Genom att erbjuda hyresvärdar och hyresgäster mer trygghet och göra hyresprocessen mer transparent kan de minska misstänkliggörande och fusk. Andrahandsmarknaden har länge präglats av dåligt rykte, samtidigt som det på Sveriges komplicerade bostadsmarknad för många är det enda sättet att snabbt få en bostad.

Det senaste året har utbudet av bostäder att hyra ökat enormt till följd av att allt fler väljer att hyra ut för att täcka ökade räntekostnader. Bara i Stockholm var ökningen av bostadsrätter 55% under hösten jämfört med för ett år sedan. I takt med att marknaden växer, så växer också behovet av ett uppdaterat, fungerande regelverk som efterföljs. Därför jobbar Qasa just nu med att hjälpa politiken att skapa bättre förutsättningar för såväl hyresvärdar som hyresgäster.

Fredrik Strömsten
VD & Medgrundare, Qasa

–Ett problem vi ser idag är att många hyresvärdar endast får tillåtelse att hyra ut sin bostadsrätt 6-12 månader i taget, fastän efterfrågan på att få hyra, och hyra ut längre, är stor. I ett läge där många står med höga räntekostnader, inte kan sälja och samtidigt nekas uthyrning kan detta leda till en privatekonomisk kollaps, samtidigt som en hyresgäst i värsta fall hamnar på gatan. Det tycker jag är orimligt, säger Fredrik Strömsten.

En annan förutsättning för att göra andrahandsmarknaden tryggare är att såväl hyresgäster som hyresvärd är försäkrade. Något det inte är lag på idag.

–Förvånansvärt många missar att den vanliga hemförsäkringen inte gäller vid uthyrning. Att vara försäkrad är jätteviktigt för att undvika problem samtidigt som det bidrar till att höja förutsägbarheten på hyresmarknaden. Därför har vi tagit fram en skräddarsydd uthyrningsförsäkring. 

I tid av byggkris och inflation blir andrahandsmarknaden allt viktigare. Inte minst för att kunna tillgodose Sveriges kompetensbehov, det börjar med att fler kan bo. Med rätt förutsättningar skulle 65 000 bostäder kunna tillgängliggöras årligen vilket kan sättas i relation till de 21.900 planerade hyresrätter som spås byggas under 2023-2024.

–Att andrahandsmarknaden behövs är det inget snack om, jag och Qasa jobbar varje dag för att göra den bättre, avslutar Fredrik Strömsten. 

Next article