Start » Inkludering » Saeid Esmaeilzadeh: ”Det finns så många dolda talanger”
Inkludering

Saeid Esmaeilzadeh: ”Det finns så många dolda talanger”

Saeid Esmaeilzadeh
Saeid Esmaeilzadeh
Saeid Esmaeilzadeh Foto: Tommy Fondelius

Flykten från ett krigshärjat Iran till Stockholmsförorten Husby tror Saeid Esmaeilzadeh har drivit honom till att bli en av Nordens främsta entreprenörer.

Han är grundare av bolagskoncernen Serendipity som innefattar 10 företag med ett samlat värde på 5 miljarder kronor. Mångfald är och har varit en framgångsfaktor. Men särskilt stolt är Saeid Esmaeilzadeh över att kunna beskriva sin arbetsplats som inkluderande.

– Hos oss finns människor från hela världen som är fullt kvalificerade för sina arbeten men som många gånger diskriminerats och inte fått jobb på andra ställen, säger han.

Mycket har hänt – mycket är kvar

Saeid Esmaeilzadeh tycker ändå att Sverige kommit långt gällande mångfald och inkludering, i jämförelse med när han kom hit som flykting. Segregationsproblem uppmärksammas och såväl frivilliga personer som statliga organisationer och näringsliv är engagerade för att lösa dem. Företag har också mycket att vinna på integration, menar han.

– Det finns så många dolda talanger därute som inte uppmärksammas, med en psykologisk drivkraft som skiljer dem från andra. Eftersom de är lite underdogs vill de prestera mer och visa vad de kan. De är inte de första som lämnar kontoret.

Våga prata om fördomar

Nyckeln till att lyckas med integration tror Saeid Esmaeilzadeh är öppenhet och transparens – att välkomna olika kulturer men samtidigt våga prata om fördomar och problem. Den inställningen fungerar bra på Serendipity, där en inkluderande värdegrund är helt avgörande för kompetensförsörjningen.

”Vid rekrytering fokuseras det ofta på fel saker – till exempel språket”

Bolaget letade länge efter en robotarmsprogrammerare och hittade tillslut en duktig ingenjör från Jemen, via Jobbsprånget, praktikprogrammet för utländska akademiker som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Saeid Esmaeilzadeh tycker att det vid rekrytering ofta fokuseras på fel saker – som till exempel språket. Kompetensen är det viktiga och i många fall är det tillräckligt att kunna tala engelska.   

– Han vi anställde från Jemen har dessutom en helt annan bild av värdet av att få sitta och programmera en robotarm. Människor som klarat sig igenom något sorts trauma kan lägga in en högre växel. Jag ser det som att de har en potentiell styrka.

Nästa artikel