Start » Entreprenör » Saeid Esmaeilzadeh – Flyktingen som byggt ett svenskt miljardimperium
Entreprenör

Saeid Esmaeilzadeh – Flyktingen som byggt ett svenskt miljardimperium

Saeid Esmaeilzadeh, sveriges yngsta docent tillika forskare och superentreprenör. Foto: Tommy Fondelius

Saeid Esmaeilzadeh kom till Sverige som politisk flykting på 1980-talet. Han var då åtta år. Idag driver han tillsammans med barndomskamraten Ashkan Pouya, även han politisk flykting, ett affärsimperium som värderas i miljarder. Vägen dit var från början mycket knagglig och fylld av trauman.

– Jag såg den första ihjälslagna personen när jag var 4 år, han låg utanför vår port i Iran, och det var inte den sista, berättar han.

Minnena sitter kvar

Hans föräldrar var politiska flyktingar och efter att ha levt gömda ett antal år i Iran flydde de först till Turkiet. Flykten blev dramatisk och det är fasansfulla minnen han bär med sig från den tiden. Men som han ser det kan även sådana upplevelser ge energi senare i livet.

– Min erfarenhet är att upplevda trauman kan ge både energi och motivation till att vilja göra något av sitt liv, att vilja bidra till utveckling och en bättre värld.

Böckerna blev hans räddning

Hans egen tillflyktsort under de svåra åren blev böckernas värld, där kände han sig trygg.

– Som 12-åring hade jag läst de flesta av Sartre’s pjäser till Astrid Lindgren. Böckerna hjälpte mig att ta mig någorlunda helskinnad igenom den tuffa barndomen.

Nyfikenhet och stora drömmar

Väl i Sverige bosatte sig Saeid Esmaeilzadehs familj i Husby utanför Stockholm, som många andra flyktingar. Han var mycket nyfiken och ville hela tiden veta mer om allt, målet var att studera vid universitetet.

– Redan som 10-åring bestämde jag mig för att jag ville bli professor, inte för att jag egentligen visste vad det var men jag hade förstått att en professor visste mycket, lite som professor Balthazar, berättar han med ett leende.

Nyfikenheten ledde via universitetsstudier till forskningen och en doktorsexamen i kemi vid Stockholms universitet och som 28-åring blev han Sveriges yngste docent.

Misslyckat experiment gav en serendipitet

Ett forskningsexperiment som gick lite fel blev sedan ingången till ett otroligt framgångsrikt entreprenörskap, som vi fortfarande inte sett slutet på.

– Genom det ”misslyckade” experimentet hade jag lyckats hitta en metod att framställa nitrid-baserade glasmaterial med många mycket bra egenskaper, det är bland annat världens hårdaste glas. Ashkan Pouya och jag startade då vårat första företag Diamorph AB och sedan dess har det rullat på.

Saeid Esmaeilsadeh och Ashkan Pouya. Foto: Tommy Fondelius

Saeid Esmaeilsadeh med vännen samt affärspartnern Ashkan Pouya. Foto: Tommy Fondelius

Grunden i forskning

Idag har de ett tiotal portfoliobolag med över 1700 anställda. Samlingsnamnet på företagsgruppen är Serendipity Innovations. Bolagen tillverkar allt från bromsskivor för McLaren-bilar och komponenter åt NASA till olika produkter inom medicinteknik.

”Forskningen har givit honom en grundläggande förståelse för den vetenskapliga miljön”

Idag har Saeid Esmaeilzadeh slutat forska och ägnar sig helhjärtat åt entreprenörsskap. Men forskningen har givit honom en grundläggande förståelse för den vetenskapliga miljön vilket gör att han idag förstår sig på såväl forskaren som entreprenören och investeraren. Det är en bra utgångspunkt vid investeringar i kunskapsbaserade företag som ofta är sprungna ur forskning.

 

Entreprenörsandan fortsatt stark

Nyfikenheten och innovationslustan är fortfarande lika starka och han vill hela tiden framåt.

– På senare tid har jag börjat uppleva en frustration över att vi inte är bättre på digital affärsutveckling, vare sig vi själva, våra bolag eller svenska företag i övrigt. Jag funderar mycket på hur vi kan förbättra det, berättar Saeid Esmaeilzadeh.

Digitaliseringen är framtiden

Hans fokus nu är att hitta digitala lösningar för framför allt säljprocesser, lead-generering och kommunikation. Men även många andra processer som logistik vill han knyta ihop i en helhet, målet är att få till en sömlös digital process.

– Jag tror det finns betydligt fler analoga processer än vi tror som kan ersättas med mer effektiva digitala.

Ett av deras egna bolag som säljer premiumhundmat har digitaliserat logistiken i hög omfattning med mycket goda resultat, så han har sett vilken effekt det kan få.

Socialt entreprenörskap

Saeid Esmaeilzadeh använder inte bara sin innovativa förmåga och sitt entreprenörskap åt företag som ska generera pengar. Serendipity Group driver också flertalet projekt på ideell basis.

Ett exempel är ”Bostad direkt”, ett pilotprojekt de stöttat i södra Sverige som riktar sig till hemlösa.

– I Sverige måste hemlösa slussas in i en trappstegsprocess där de först måste bevisa att de är drogfria under en längre tid innan en bostad ens är att tänka på. Men forskning visar att om en hemlös får en bostad utan en massa krav knutet till det så lyckas 80 procent återgå till ett fungerande liv i samhället.

Projektet är inspirerat från USA och har nu fått stor spridning på många håll i Sverige.

Insirerar genom sin berättelse

Han återvänder också med jämna mellanrum till Husby och besöker skolor och fritidslokaler där, senast var det Fryshuset i Husby.

– Jag berättar om min resa och vill visa för dem att det finns en väg ur den situation de ofta upplever som hopplös. Jag brukar även försöka uppmuntra dem att studera vidare eftersom utbildning är ett väldigt viktigt första steg bort från den situation de befinner sig i.

Nästa artikel