Start » Utbildning » Yrkesutbildning banar väg för karriär
Yrkeshögskolan

Yrkesutbildning banar väg för karriär

Pontus Slättman om yrkesutbildning och fördelarna
Pontus Slättman om yrkesutbildning och fördelarna
Pontus Slättman, VD för WorldSkills Sweden Foto: Victor Fremling

En yrkesutbildning är förankrad i näringslivet och ger stora möjligheter till både framtida karriär och fortsatta studier. Här får eleven utlopp för sin talang och högkvalitativ kunskap i linje med framtida arbetsgivares kompetenskrav.

En yrkesutbildning tas fram i samråd med näringslivet och kursernas utveckling följer arbetslivets kompetensbehov. På så sätt finns alltid en god grund till jobb för studenterna direkt efter utbildningen. För att visa de möjligheter som yrkesförberedande utbildningar innebär har Svenskt Näringsliv, LO och staten tillsammans med Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för Yrkeshögskolan en samarbetssatsning i WorldSkills Sweden. Syftet är att öka yrkesutbildningens kvalité, attraktionskraft och status. Man vill att fler ska se möjligheten med att välja en yrkesutbildning, antingen på gymnasial- eller yrkeshögskolenivå.

Yrkesutbildning är ett smart val

Ett problem många står inför när man ska välja utbildning är att de inte vet var de ska börja. Hur får man bäst grund att stå på? För att visa möjligheter som finns för unga vuxna och hur de kan använda sin talang och sitt intresse till en framtida karriär arrangerar WorldSkills kampanjer, mässor och event där man kan diskutera framtida utbildning tillsammans med ambassadörer och representanter från olika branscher. Jämna år arrangeras även Yrkes-SM där man därefter tar fram det svenska yrkeslandslaget som tävlar i yrkesskicklighet internationellt.

– Att inspirera och informera blivande studenter är en viktig del av vårt ansvar. De som tävlar i yrkeslandslaget visar upp hög yrkesskicklighet, kvalité och vilket smart utbildningsval en yrkesutbildning är för framtida karriär, säger Pontus Slättman, VD för WorldSkills Sweden.

Hur väljer jag rätt utbildning?

Elevens eget intresse och talang bör vara det som styr i första skedet. För att därefter få reda på vilka olika yrken det finns att satsa på är det bra att besöka de mässor, tävlingar och event om yrkesutbildningar som anordnas i hela landet. I samråd med skolans studie- och yrkesvägledare, lärare, släkt och vänner är det sedan lättare att fatta rätt beslut.

– En yrkesutbildning ger en fantastisk grund för framtiden. Studenten får alla förutsättningar till att antingen göra karriär direkt eller studera vidare, säger Pontus.

Nästa artikel