Skip to main content
Start » Utbildning » YH-utbildningar säkerställer arbetslivets behov
Yrkeshögskolan 2020

YH-utbildningar säkerställer arbetslivets behov

Petra Bohäll. Foto: Erika Berglund

93 procent av de som läser en YH-utbildning har jobb inom ett år efter avslutade studier. Att välja en YH-utbildning är att välja en utbildning med nära samarbete med arbetslivet, långa praktikperioder och stora möjligheter till anställning.

Det som skiljer YH-utbildningar mot andra utbildningstyper är dels att de är framtagna i nära samarbete med arbetslivet och att de dels innehåller väldigt mycket praktik – de flesta utbildningarna består faktiskt till 30 procent av praktik. Tack vare detta finns det en hög efterfrågan i arbetslivet när du väl är klar med dina studier. YH-skolor har krav på sig att det ska finnas gott om samarbetsföretag där studenterna också kan söka praktikplats. Idag har cirka 93 procent av alla som tar en YH-examen jobb inom ett år efter avslutad utbildning, många får dessutom jobb på arbetsplatsen där de haft praktik.

Hitta rätt i utbildningsdjungeln

studentum.se och AllaStudier.se kan du söka, hitta och jämföra YH-utbildningar inom de områden som du är intresserad av. Här kan du också filtrera på utbildningstyp, intresseområde men också önskad studieort.

Allastudier.se

Här hittar du information som besvarar de flesta utbildningsrelaterade frågorna. Bland annat kan du läsa om hur du gör en bra YH-ansökan, hur du ska lägga upp din studieteknik eller hur du ska förbereda dig inför att skriva högskoleprovet. Dessutom kan du se hur mycket lön man tjänar inom olika yrkesroller och hur löneskillnaden mellan män respektive kvinnor ser ut.

För dig som tycker att det är svårt att välja utbildning har det tagits fram ett quiz där du kan få inspiration och uppslag för nya idéer. Testa vilken utbildning som passar dig här.

Jämför löner och jobbutsikter inför din kommande karriär

AllaStudier.se kan du enkelt göra research om förutsättningarna i din kommande bransch. I sektionen Jobb & Lön hittar du snittlöner och jobbutsikter för de jobb som du är intresserad av. Filtrera snittlönen på kön, ålder, utbildningsnivå och erfarenhet för att få en konkret uppfattning om vad din framtida bransch kommer att ge dig för lönemöjligheter. Jobbutsikterna visar hur efterfrågan på arbetsmarknaden kommer att se ut inom både ett och fem år. Ett informerat val ökar dina möjligheter för en lyckad studietid.

Next article