Skip to main content
Start » Utbildning » Specialistutbildningar öppnar upp nya karriärvägar för undersköterskor
Sponsrad

Specialistutbildad undersköterska är en helt ny yrkesroll för undersköterskor som vill vidareutbilda sig, bli specialiserade och utvecklas i sitt yrke. För Malena Lindfors, som arbetat som undersköterska i äldreomsorgen sedan 1991, har utbildningen gett ny inspiration, nya kunskaper och en möjlighet att få använda sig av sin gedigna undersköterskeerfarenhet.

–Jag valde att gå specialistutbildningen mot akutsjukvård eftersom jag var redo att utvecklas och gå vidare i karriären.

Jag ville bygga på min undersköterskekompetens med ny kunskap och kombinerar nu halvtidsutbildningen på distans med arbete som undersköterska i äldreomsorgen, säger Malena Lindfors.

Malena Lindfors, undersköterska

Malena Lindfors

Undersköterska

Foto: Privat

Specialistutbildad undersköterska akutsjukvård är en halvfartsutbildning som bedrivs på distans. Två gånger per termin träffas kursdeltagarna fysiskt. För Malena Lindfors passar distansutbildningen bra eftersom det ger henne möjlighet att planera när hon vill studera. Hon kan välja mellan att följa föreläsningarna live i datorn eller att lyssna på föreläsningen senare. Det finns handledningar och diskussionstider i realtid och vi använder även en Lärplattform där material och uppgifter ligger.

Ett framtidsyrke med många karriärvägar

–Specialistutbildad undersköterska är verkligen ett framtidsyrke som öppnar upp för helt nya yrkestitlar inom exempelvis akutsjukvård, palliativ vård och på olika vårdavdelningar. Det är en yrkesroll i gränslandet mellan undersköterska och sjuksköterska och efterfrågan på specialistutbildade undersköterskor är hög inom många delar av vården, säger Ann-Chatrin Zackrisson, tf biträdande rektor för Kunskapsförbundet.

I utbildningen ingår två perioder LIA, lärande i arbete. Malena Lindfors valde att genomföra sin första LIA på akutmottagningen på Ystads Lasarett, vilket var spännande och mycket givande. Hon rekommenderar utbildningen till alla undersköterskor som vill utvecklas och ta nästa kliv i karriären.

Det är en jätterolig utbildning som gett mig många AHA-upplevelser när jag fått nya perspektiv på min undersköterskekompetens.

– Samtidigt bygger jag på med specifik akutsjukvårdskompetens och får en helt ny yrkestitel och nya karriärmöjligheter när jag är klar med utbildningen, säger Malena Lindfors.

Next article