Skip to main content
Start » Utbildning » Ledare: Arbetslivet behöver dig
Framtidsyrken

Ledare: Arbetslivet behöver dig

dator och penna anteckningar
dator och penna anteckningar
Foto: Unsplash

Det råder kompetensbrist i Sverige. Samtidigt som arbetslösheten stigit under pandemin finns det offentliga arbetsgivare och företag som har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. På många håll i landet har vi därför problem med det som kallas matchning. Det finns helt enkelt för få som har den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar.

Just nu görs därför nödvändiga och rekordstora satsningar på utbildning i Sverige. Fler platser på landets yrkeshögskolor (YH) och högskolor kommer att skapa nya möjligheter och karriärvägar för dig som behöver kompetensutveckling eller vill byta yrke.

thomas persson

Thomas Persson

Generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan

Foto: Johanna Fond

Trots att pandemin har drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt, visar aktuella siffror att närmare nio av tio som läst en YH-utbildning fått jobb inom ett år efter utbildningen. Det beror till stor del på att yrkeshögskolans utbildningar är skräddarsydda för att möta de behov som finns på arbetsmarknaden. Vi satsar helt enkelt på de utbildningar som ger dig bäst chanser till jobb efter examen.

Just nu växer yrkeshögskolan inom alla utbildningsområden och nästan överallt runt om i landet. Allra mest växer utbildningar inom teknik och sjukvård. Vi ser också en generell trend där många utbildningar förnyar sitt innehåll och satsar mer än tidigare på digitalisering och automatisering.

I år blir det dessutom premiär för två helt nya utbildningar; akvaponiingenjör och digital utbildningsproducent.

Förra året lanserades ett helt nytt utbildningskoncept inom yrkeshögskolan. Sedan i somras erbjuds korta utbildningar, kurser och kurspaket som är kortare än ett halvår. De flesta av dem ges på distans och med ett flexibelt studieupplägg som gör att utbildningarna passar bra även för den som redan är yrkesverksam. Kurserna/kurspaketen är ett efterlängtat komplement till de ordinarie YH-utbildningarna som oftast är 1-2 år långa.

I den här tidningen kan du läsa mer om satsningarna på yrkeshögskolan och några av de hundratals olika eftergymnasiala yrkesutbildningar som ryms inom YH. Förhoppningsvis kan du hitta något som passar dig.

Att påbörja en ny utbildning är ett viktigt vägval och en långsiktig investering i din egen kompetens och karriär.

Välj din väg med både hjärta och hjärna, och kom ihåg att om du väljer en YH-utbildning finns det ett anställande arbetsliv som behöver dig.

Next article