Skip to main content
Start » Utbildning » Hur är det att jobba inom vården?
Framtidsyrken

Hur är det att jobba inom vården?

jonna mjörnell
jonna mjörnell
Foto: Cecilia Larsson

Att jobba inom vård- och omsorg har varit det mest självklara valet Jonna Mjörnell har tagit i sitt liv. Första gången hon sa till sin mamma att det var sjuksköterska hon ville bli var hon endast fem år gammal.

– Min mamma är sjuksköterska och när jag var liten tog jag alla möjligheter jag fick för att följa med henne till jobbet. Hon pratade ofta om sitt yrke och hon gjorde det med stolthet. Jag ville känna samma sak. Mamma hade rätt, det är det bästa yrket man kan ha.

På den vägen blev det, Jonna utbildade sig till undersköterska. Nu har hon tagit steget vidare och börjat utbilda sig till sjuksköterska.

Vill bli bättre

Vad är det som utmärker en duktig undersköterska? Enligt Jonna är det god samarbetsförmåga, tålamod, ansvar, empati och lyhördhet.

Trots hennes unga ålder så har hon redan vunnit Yrkes-SM i omvårdnad 2018 och tagit brons i Yrkes-VM 2019.

– Varför det har gått bra för mig beror nog på att jag har hittat rätt yrke, ett yrke som jag tycker är riktigt roligt och som jag hela tiden vill bli bättre på. När jag bestämde mig för att tävla så var det med inställningen att jag ska bli bra inom mitt yrke för att kunna ge god vård till alla människor som behöver det. Jag vill lära mig av mina kollegor och andra personer i samma bransch. Har man det intresset och den viljan så kommer man långt. 

Jonna tycker att hon har växt väldigt mycket som människa tack vare jobbet som undersköterska.

– Ser jag tillbaka till den personen jag var när jag tog studenten till den personen jag är idag så har det hänt mycket. Man får större förståelse för andra människor, andra infallsvinklar och perspektiv på sitt eget liv när man möter människor som har det svårt. På samma sätt som man kan känna att man är viktig för andra människor i svåra stunder så har de stunderna varit värdefulla för en själv och det är något som jag kommer att bära med mig. 

Att göra skillnad på riktigt

Att jobba som undersköterska är många gånger ett tufft jobb, det kräver både tid och energi. Men samtidigt får man väldigt mycket tillbaka.

– Man blir väldigt viktig för många människor under en svår tid i deras liv. Att få vara med på resan mot ett tillfrisknande, att se patienterna göra framsteg är en fantastisk känsla. Det är otroligt fint att få vara med om det. Jag kan tycka att det är ett ärofyllt yrke och jag känner att jag gör skillnad för en människa på riktigt.

Ett högt tempo och händelserika dagar är något som Jonna gillar, men de stunder som hon värderar mest är de dagar hon sitter ned och pratar med sina patienter.

– Även om jag tycker om medicintekniska moment är samtalen med patienterna det som ger mig allra mest.

Att få en bättre bild av vilka dem är och på så sätt kunna ge dem bättre vård i det stora hela. 

Next article