Start » Utbildning » Efter yrkeshögskolan fick Jakob drömjobbet
Yrkeshögskolan 2020

Efter yrkeshögskolan fick Jakob drömjobbet

Jakob Thorberg.Växtodlingssäljare på Lantmännen i Västerås. Foto: Lantmännen

Jakob Thorberg läste till agrotekniker på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Nu jobbar han som växtodlingssäljare på Lantmännen i Västerås.
­– Jag har hittat mitt drömjobb, säger han.

Jakob Thorberg, 25, har alltid haft ett intresse för lantbruk, djur och växtodling.

Anpassa utbildningen efter egna intressen

– Jag är uppvuxen på en gård i Västmanland och har gått på lantbruksskola. Efter det ville jag utbilda mig mer. Några vänner berättade om Biologiska yrkeshögskolan i Skara och jag blev nyfiken på utbildningen till agrotekniker, berättar Jakob och fortsätter.

– Det som lockade mig var att man kan anpassa utbildningen efter vad man tycker är intressant. Utöver de obligatoriska kurserna valde jag bland annat att läsa växtodling och ekonomi, men man kan välja andra ämnen som till exempel djurhållning och teknik.

Jakob arbetar idag som växtodlingssäljare på Lantmännen i Västerås. Han kom i kontakt med företaget under en av utbildningens LIA-perioder (Lärande I Arbete) och fick anställning redan innan avslutad examen. Genom LIAN fick han prova på jobbet som växtodlingssäljare och upptäckte att det var ett arbetsområde som han kunde utvecklas inom och som passade honom perfekt.

Lite som på aktiemarknaden

– Det är ett jätteroligt, intressant och varierande jobb. Mycket handlar om att ge odlingsråd till lantbrukare eller ge strategiska råd om när det är mest lönsamt att sälja spannmål. Enkelt förklarat är det är lite som på aktiemarknaden och man får försöka hålla kolla på trender och på vad som sker i omvärlden.

Foto: Lantmännen

Arbetstiden delar han mellan kontoret och personliga möten med lantbrukare ute på gårdarna. När han är ute i fält studerar han skördepotential, tittar på växtligheten och letar efter eventuella svampar, sjukdomar eller ogräs som kan orsaka skördeförluster och förlorade intäkter.

Mer samarbetspartner än säljare

– Man måste också vara duktig på att tillsammans med lantbrukaren planera deras växtodlingsår för att tillsammans skapa bra lönsamhet. Så egentligen ser jag mig själv mer som en samarbetspartner än en säljare.

Jakob är nöjd med utbildningen. Skolan ligger i ett område med många gårdar och stora lantbruk och har mycket expertis och forskning knuten till sig. Det tycker han har varit en stor tillgång under utbildningen. Han tycker också att han har fått en bra grund att stå på och att han har etablerat betydelsefulla kontakter i branschen. Det är dessutom lätt att få jobb, poängterar han.

Nu har jag hittat mitt drömjobb

Het på arbetsmarknaden

– Även om utbildningen bara är två år så är man lika eftertraktad på arbetsmarknaden som de om studerat i fem år. Och Skara är en liten och familjär stad. Det finns en bra studentförening som gör Skara till en attraktiv studentstad. Vilket också är viktigt för att trivas som student.

Yrkesmässigt har han träffat mitt i prick.

– Jag utvecklas hela tiden i jobbet och lär mig nya saker. Det är som att studera och få bra betalt samtidigt. Nu har jag hittat mitt drömjobb.

Nästa artikel