Skip to main content
Start » Utbildning » Byggbranschen erbjuder trygga och varierade karriärmöjligheter för framtidens samhällsbyggare
Framtidsyrken

Byggbranschen erbjuder trygga och varierade karriärmöjligheter för framtidens samhällsbyggare

elin kebert
elin kebert
Elin Kebert Kompetensförsörjningsexpert Byggföretagarna. Foto: Byggföretagarna

Byggbranschen är en bransch som kan erbjuda många yrkesroller och stor variation vad gäller arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter. För dig som vill vara med och påverka samhällets utformning, skapa beständiga värden som många människor har glädje av och vara med och driva branschens digitaliserings-och hållbarhetsarbete är byggbranschen ett riktigt bra val.

Byggbranschens rekryteringsbehov är stort och branschen har verkligen framtiden för sig. I byggbranschen finns ett stort antal yrken representerade så valmöjligheterna är många. Det finns jobb i hela Sverige och man kan välja att arbeta med bostadsprojekt, infrastrukturprojekt eller att bygga kommersiella fastigheter.

94 procent får jobb direkt efter Yrkeshögskolan

– På senare år har allt fler sökt sig till Yrkeshögskoleutbildningar inom bygg. På Yrkeshögskolan kan man bland annat utbilda sig till byggproduktionsledare, entreprenadingenjör och anläggningsingenjör. Ett halvår efter examen har i genomsnitt 94 procent av studenterna fått jobb, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på branschorganisationen Byggföretagen.

Byggbranschen har på senare år utvecklats i snabb takt. Digitaliseringstakten har accelererat och hållbarhetsarbetet har hamnat allt högre upp på agendan. Samtidigt har allt fler kvinnor sökt sig till yrkeshögskoleutbildningarna inom bygg.

– En fördel med att jobba i byggbranschen är att det finns en mångfald av karriärvägar att välja mellan. Som arbetsledare på en byggarbetsplats kan man exempelvis välja att prova på en chefsroll utan direkt personalansvar. Det går också att välja att specialisera sig inom olika teknikområden, jobba med projektledning eller teknikutveckling, för att nämna några av alla de karriär-spår branschen kan erbjuda, säger Elin Kebert.

Långsiktigt stort rekryteringsbehov

Under Coronapandemin har byggbranschen visat sig stå stadigare än många förutspått. Det tyder på att branschen inte är lika konjunkturkänslig som många tidigare trott.

– Det finns ett uppdämt och långsiktigt stort behov av att renovera befintliga fastigheter, bygga nya bostäder och att anlägga nya infrastrukturprojekt, exempelvis vägar och järnvägar. Efterfrågan på kompetenta medarbetare kommer därmed att vara fortsatt mycket hög.

Det talar för att byggbranschen är en sann framtidsbransch som kan erbjuda trygga och spännande karriärmöjligheter, säger Elin Kebert.

Next article