Skip to main content
Start » Utbildning » Bild är viktigare än någonsin
Framtidsyrken

Bild är viktigare än någonsin

Ritar en teckning fotad bakifrån
I samarbete med: Konstfack
Foto: Robert Blombäck
Ritar en teckning fotad bakifrån
I samarbete med: Konstfack
Foto: Robert Blombäck

Christoffer Svärd läser på Konstfack och utbildningen Ämneslärarprogrammet (bild och media, eller bild och design) med inriktning mot gymnasieskolan. Efter fyra år är han väldigt imponerad av bredden, både på utbildningen och den framtida lärarbehörigheten.

Han var först lite tveksam eftersom han trodde att Konstfack bara hade design- och konstutbildningar. Idag trivs han oerhört bra och läser enligt honom själv gärna fem år till.

– Jag blir väldigt taggad av skolan och har aldrig varit med om det på samma sätt tidigare. Deras lärosätt är relevant och intressant. Jag har alltid förknippat läraryrket med mer praktiskt lärande, men kurserna hjälpte mig verkligen att förstå hur det teoretiska och praktiska måste samarbeta. Konstfack har också en sammanhållen utbildning där ämneskunskaper och didaktik ligger under samma institution och på det sättet kommer man närmare lärare, säger Christoffer Svärd.

Stor bredd och inspiration

Det var först när Christoffer testade på läraryrket i träslöjd som han fastnade för att umgås med barn och ungdomar och lära känna dem ordentligt.

– Det är inte ett jobb där man bara klockar in och ut, utan du måste hänge dig, integrera och vara där i nuet. Det låter kanske klyschigt, men det blir som ett kall. Jag fastnade för någonting och nu vill jag hela tiden utvecklas och bli bättre i min roll. Jag vet också att Konstfack har ett ämneslärarprogam (bild och slöjd) med inriktning mot grundskolan åk 7-9. Jag gillar verkligen bredden.

Skolans verkstäder blev en ögonöppnare

Christoffer har fått testa många verkstäder på skolan. Både datasalar, keramikverkstäder och textiltryck. 

– Själva utrustningen och tillgången till verkstäderna är verkligen en kick. Jag förstår att de är en viktig del av skolan som gör den unik. Jag har lidit över att vara hemma under pandemin, inte minst för att jag saknar verkstäderna.

Bild som ett nödvändigt ämne

Det pågår just nu en debatt om bild- och slöjdämnets relevans och omfattning för grundskolan och gymnasiet.

– Vi lever i ett samhälle där i princip allt utgår från ett bildflöde. Vi är multimodala med mobiltelefoner, animationer och sociala medier. Det blir ett problem om man tar bort det enda ämnet där man jobbar med bildskapande, analyser och bildtolkningar. Det finns inte i de andra ämnena så att slopa bild i vår digitala ålder skulle stjälpa barnens kritiska tänkande.

Jag skulle säga att bildämnet behövs mer än någonsin, säger Christoffer.

Läs mer här.

Next article