Skip to main content
Start » Utbildning » ”8 Sidor är perfekt för alla som lär sig svenska”
Utbildning

”8 Sidor är perfekt för alla som lär sig svenska”

I samarbete med: Myndigheten för tillgängliga medier
I samarbete med: Myndigheten för tillgängliga medier

Tillgänglighetsanpassat material för barn och vuxna är en bristvara när svenskar ska lära sig läsa och skriva. Med 8 Sidor kan lärare och pedagoger få en rejäl verktygslåda genom lättlästa nyheter.

Att lära sig svenska är inte det lättaste, särskilt inte om man knappt fått lära sig att läsa och skriva på sitt eget språk. För att underlätta arbetet med att lära sig mer om det svenska språket och samhället grundades nyhetstidningen 8 Sidor, som i dag används flitigt i undervisning av barn och vuxna.

Det ser enkelt ut, men är svårt. Aktuella och stundtals komplexa nyheter sammanfattas på bara ett par hundra ord i text och tal. Papperstidningen kompletteras med en nyhetssajt och tillhörande nyhetsapp och pedagogiskt material som nyhets-quiz, korsord och lärarhandledningar.

Svårt att hitta tillgängligt material

Många lärare använder 8 Sidor för att få barn att navigera i det svenska språket, men det finns också stor potential i vuxenundervisningen.

Elisabeth Ask är pedagog vid arbetsmarknadsenheten på Viadidakt, en kommunal förvaltning inom vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder i Vingåker och Katrineholm. På hennes enhet jobbar man med språkfrämjande insatser för de människor som har det allra tuffast med att göra sig förstådda. De flesta deltagare kommer från utomeuropeiska länder och en del saknar skolgång från sitt hemland.

– Vissa kan varken läsa eller skriva, så vi måste börja på en väldigt grundläggande nivå. Men att hitta material som funkar på den nivån är nästintill omöjligt.

elisabeth ask pedagog

Elisabeth Ask

Pedagog

Foto: Johan Olofsson

Elisabeth Ask började använda sig av 8 Sidor och märkte att nyfikenheten hos deltagarna växte.

– Vi har appen på surfplattorna i klassrummet. Deltagarna får en nyhetstext varje vecka som de kan lyssna på med hjälp av talsyntes och följa med i texten. Sen kan vi diskutera tillsammans. De elever som är snabba gillar att sitta kvar med appen och läsa nyheter.

Bredden är uppskattad

Hon uppskattar att 8 Sidor blandar Sverige-specifika inslag om demokrati och jämställdhet med aktuella världshändelser och en och annan kuriosa-text.

– Många har bra koll på internationella nyheter, och då kan de lättare följa med. Men det kan också vara befriande att dyka ner i något helt annat som bara är kul och udda. 8 Sidor är duktiga på att hålla den bredden. Jag märker att mina elever sakta men säkert blir bättre på att förstå och hitta information i en text.

Vad är det som gör att du kan rekommendera 8 Sidor till andra pedagoger och lärare?

– Det är svårt att hitta den här typen av material för elever med ett mycket litet ordförråd.

Det finns en respekt som jag vet att mina elever uppskattar – innehållet är enkelt och tillgängligt, utan att någonsin kännas barnsligt.


Fakta om 8 Sidor

  • 8 Sidor är en lättläst nyhetstidning för barn och vuxna. Myndigheten för tillgängliga medier ger ut 8 Sidor. Redaktionen är oberoende och består av sex journalister.
  • Aktuella nyheter presenteras på ett tillgängligt och enkelt språk i olika format: på nyhetssajten som uppdateras varje vardag och som har tillhörande nyhetssändning i podd-format, i den veckoutgivna papperstidningen, som pdf-tidning, taltidning, app och i punktskrift.
  • För pedagoger finns även skolmaterial, lärarhandledning, korsord och uppgifter för eleverna att jobba vidare med.

Läs mer här.

Next article