Start » Tillväxt » Så blev norra Sverige tillväxtplats inom cleantech
Toppen av Sverige

Så blev norra Sverige tillväxtplats inom cleantech

Susanne W Lindström

PhD, Projektledare, North Sweden Cleantech

Cleantech, alltså grön teknik, är en avgörande faktor för världens förmåga att hantera klimatförändringarna. Sverige ligger i framkant av området tack vare en högutbildad befolkning, högprofilerade universitet och hög kompetens inom innovation och materialåtervinning. På senare år har blickarna riktats mot norra delen av landet som med sina platsbundna tillgångar blivit något av en tillväxtplats för cleantech. I juni stärks den positionen ytterligare då den internationella konferensen Energy ConFusion anordnas i Skellefteå.

Det var när Facebook etablerade sitt första datacenter utanför USA i Luleå 2011 som omvärlden började få upp ögonen för möjligheterna i norra Sverige. För Facebooks del var det den naturliga kylan som håller nere energinivåerna, tillgången till förnybar energi genom vattenkraft, låga energipriser och närheten till ett universitet med tillgång till världsledande forskning som fällde avgörandet för placeringen.

Företaget Northvolt beslutade 2017 att bygga europas största batterifabrik i Skellefteå – en etablering som på alla sätt bidrar till ytterligare en pusselbit i det hållbara ekosystem som regionen erbjuder och som kommer att vara enormt viktig för det globala elektrifieringsarbete som pågår. Valet föll på Skellefteå på grund av regionens förnybara energiproduktion till de lägsta priserna i Europa. Andra avgörande faktorer är tillgången till metaller, regionens väldslededande metallåtervinning och en gruvnäring som driver arbetet med hållbarhetsutveckling framåt. Digitala lösningar, AI och den stora satsningen på 5G testbäddsutvecklingen i Umeå var ytterilgare bevis för regionens innovationskraft.

Tillsammans med North Sweden Cleantech ABB, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, RISE, Boliden och Energimyndigheten arrangerar Northvolt också den internationella energikonferensen Energy ConFusion som går av stapeln för första gången i Skellefteå mellan den 3 och 5 juni. Konferensen ska ses som en global mötesplats som blandar konferens, utställning, event och matchmakingmöjligheter med fokus på att skapa nya affärer och samarbeten i norra Sverige.

Framgång igenom samarbete

Energy ConFusion samlar organisationer, industri, nya spännande startups och personer som är intresserade av och engagerade i de aktuella frågorna kring ren energi och hållbar tillväxt. Stort fokus kommer att ligga på diskussioner kring elektrifiering, energiförvaring och smarta energilösningar.

Konferensen är en viktig insats för att på allvar positionera såväl Sverige som de norra delarna globalt när det gäller att utveckla hållbara lösningar för framtiden. Sverige har så mycket kunskap, erfarenhet och innovationskraft och det ska spridas globalt, säger Susanne W Linström, projektledare för North Sweden Cleantech, en innovations- och exportplattform.

Även små och medelstora företag har fått upp ögonen för potentialen i landets nordligare delar. Och de finns representerade i stort sett alla branscher – från tjänster och produkter till forskning och innovation. Och det handlar långt ifrån bara om tillgången på ren energi.

Att just norra Sverige stärkt sin position inom cleantech handlar inte bara om kompetens och naturtillgångar. En lika viktig faktor för framgång är förmågan till samarbete mellan exempelvis näringsliv och akademi. Det öppnar dörrar till utveckling och nya innovationer samtidigt som det sprider kunskap och erfarenhet till fler. Det ger utvecklingen större muskler.

Nästa artikel