Skip to main content
Start » Tillväxt » Heta start-ups i kallt klimat
Tillväxt

Heta start-ups i kallt klimat

Ständig kyla, mörkt och stora avstånd kommer högt upp på fördomsprofilen om norra Sverige. Men kanske ser vi nu fröet till en ny bild gro!

Flera digitala bolag från Norrbotten och Västerbotten har på kort tid blivit världsledande inom sina respektive områden.

– Kylan och avstånden har bidragit till att vi tidigt satsade digitalt. Vi är få människor på stor yta och bor långt från storstäderna, så bra kommunikationer har alltid varit viktiga. IT gav oss nya möjligheter att samarbeta och göra affärer, säger Jens Lundström, vd för Arctic Business Incubator (ABI).

Dags för nästa steg? 

Kanske är det dags för nästa steg nu? På kort tid har flera unga digitala bolag med skalbara affärer slagit igenom på den internationella marknaden.

Behaviosec är ett. De har uppmärksammats i media och fått internationella priser för sin biometriska lösning, som håller koll på vem som är inloggad på en enhet genom bland annat analysera mönster rörelser och knapptryck. Netrounds och Nuiteq är två andra exempel.

Nya branscher har också vuxit fram. Sedan Facebook byggde sitt datacenter i Luleå har bland annat Hydro66 och Fortlax etablerats i Boden och Piteå – och fler är på gång.

Nu ser rymdteknologi ut att bli nästa heta sektor.

Nu ser rymdteknologi ut att bli nästa heta sektor. Rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden bildades 2016, med säte i Luleå och verksamhet även i Uppsala och Trollhättan. Hittills har tio bolag antagits, flera av dem i Norrbotten.

Förebilder betyder mycket 

Varför har allt detta hänt de senaste åren?

– Det är många faktorer som spelar in. Forskningen och utbildningarna på Luleå tekniska universitet, bra inkubatorer, kreativa mötesplatser och vår starka infrastruktur är några. Sen får vi inte underskatta att framgång föder framgång – förebilder betyder mycket, säger Jens Lundström.

Regionen har parallellt fått fler lokala investerare.

Regionen har parallellt fått fler lokala investerare. Expandera, NCL och Arctic Ventures är tre affärsängelnätverk som kompletterar aktörer som banker, Norrlandsfonden, Almi, Partner Invest och Region Norrbotten. Dessutom har investerare nationellt och internationellt börjat visa mer intresse för bolagen i Norr- och Västerbotten.

Nytt kapital tillsammans med den spirande startup-scenen gör att det finns all anledning att hålla ett öga på utvecklingen i norr.

Next article