Skip to main content
Start » Tillväxt » Att lyckas handlar mycket om tur
Tillväxt

Att lyckas handlar mycket om tur

Hur gör man då för att lyckas skapa nya saker och bygga något stort? Mycket handlar om att undvika misstag och förbered dig på en eventuell våg.

Det handlar om att vara rätt team, på rätt plats, och på rätt tidpunkt. Som vågsurfare kan man förbereda sig hur mycket som helst, kommer ingen våg får man ingen hastighet.

Balansera ambition med att vara sympatisk.

För många är en perfekt entreprenör krävande och hård. Tyvärr skapar denna felaktiga förebild ingen bra kultur. Ingen vill jobba med eller för en sådan ledare. I och med att vi lever i arbetstagarens marknad är den viktigaste uppgiften för en ledare att anställa de bästa, få dem att se sin del i det stora målet och få dem att stanna, blomstra, och samarbeta med andra i organisationen.

”Den balansen bemästras av de bästa.”

Investerare förstår detta och investerar hellre i sådana ledare. Samtidigt är det enormt viktigt att man är ambitiös samt kan prioritera rätt. Den balansen bemästras av de bästa. Att undvika att bli en skrämmande ledare kommer hjälpa dig enormt.

Var passionerad för det du gör

När jag startade mitt första bolag älskade jag att programmera och att få jobba med mina underbara medgrundare. Vi visste dock att några av oss var fantastiskt mycket bättre på det andra. Vi kunde även anställa vänner som var några av de bästa utvecklarna vi visste. Jag flyttade mig till sälj, vilket inte var något jag identifierade mig med, men insåg att jag hade enorm talang.

”Som ledare måste du inse att teamet är din produkt”

Efter det kom strategi och organisation och sen marknadsföring och innovation. Hela tiden flyttade vi grundare till vad vi var mest passionerade kring och lämnade de mer prestigefyllda positionerna i organisationen. Som ledare måste du inse att teamet är din produkt och älskar du inte det måste du flytta på dig. Många startar sitt bolag, och sitter tyvärr kvar av fel anledningar.

Bygg rätt team

Tre saker är grunden till ett bra team: fantastisk kultur, mångfald, komptentens. Den första är självklar. Den andra är att bygga ett heterogent team. Du behöver inte bara olika synsätt utan också möjligheten att framgent kunna rekrytera olika personer – och om ni alla är vita män i samma ålder med samma utbildning, blir det betydligt svårare.

”Ett vanligt misstag att inte ha rätt kompetens i teamet”

Slutligen är ett vanligt misstag att inte ha rätt kompetens i teamet och istället köpa in det. Om er produkt är teknisk och komplex, duger det inte att lägga ut byggandet på ett annat bolag. Jag ser så många som “hittat duktiga utvecklare i ett land i öst” eller “tar in en byrå” istället för att se till att hitta en medgrundare eller tidig anställd som har den kompetensen. Lägg aldrig ut kärnverksamheten.

Man lyckas inte alltid

Som sagt, även om man gör allting rätt så lyckas man inte alltid. Ofta står man med sin surfbräda på en strand där det inte blåser. Men en sak är säker, de bästa surfarna går ut varje morgon och försöker. I väntan på den femte vågen tar de alla de kan och blir bättre för varje dag. De vet att det är lättare att undvika dumheter än att söka perfektion.

Next article