Start » Startup and Scaleup » Vi har all anledning att vara stolta
Startup and Scaleup

Vi har all anledning att vara stolta

Mikael Karlsson.
Mikael Karlsson.
Mikael Karlsson, vd Almi Invest.

Sverige är ett land med goda förutsättningar för entreprenörer – men andelen kvinnor måste öka.

Vi bor i ett land med goda förutsättningar för entreprenörer att starta och driva företag. Faktum är att Sverige är det näst mest innovativa landet i världen. Bara Schweiz är bättre. I alla fall enligt WIPO, ett organ under FN, som varje år mäter innovationsnivån i 129 länder. I denna ranking placerar sig Sverigs på andra plats.

8 av 10 anser att Sverige erbjuder goda företagsklimat

Sverige är ett land där många företag vill växa och anställa nya medarbetare enligt Almis årliga tillväxtundersökning. Många anser också att vi bor i ett land med goda förutsättningar för entreprenörer att starta och driva företag. Enligt GEM-rapporten (Global Entrepreneurship Monitor) upplever åtta av tio i Sverige att det finns goda möjligheter att starta företag. Det placerar oss i topp av alla länder i undersökningen, före länder som USA, Schweiz och Israel som många anser vara företagarvänliga länder.

”Enhörningar” – bolag med en värdering över en miljard

Vi har all anledning att vara stolta över hur företagandet har utvecklats de senaste åren. Sverige är numera känt som ett land som producerar många nya framgångsrika startups. Vi kan också stoltsera med förhållandevis många ”enhörningar”, det vill säga bolag med en värdering över en miljard.

Förbättra, förädla, förändra

Det är många faktorer som bidragit till dessa framgångar. På Almi har vi lång erfarenhet av att jobba med små och medelstora tillväxtföretag. Vi vet att några av de faktorer som bidrar till företagens framgång är tillgång till riskvillig finansiering i form av både riskkapital och lånefinansiering. Vi vet också hur viktigt det är att arbeta med affärsutveckling och att företag som vill bli framgångsrika hela tiden måste jobba med att utveckla och förbättra företagets affärsmodell.

Fler kvinnor bland entreprenörerna

Men det finns ett område där Sverige behöver bli mycket bättre och borde kunna föregå med gott exempel. Kvinnor som startar och driver företag är fortfarande en minoritet. I Sverige är Entreprenörskap ett område som domineras av männen. Enligt senaste GEM-rapporten minskar till och med andelen kvinnor bland entreprenörerna i Sverige. Här måst vi ta till krafttag för att jämna ut fördelningen. Fler kvinnor bland entreprenörerna skulle gynna både tillväxten och öka möjligheterna till att vi får ännu fler framgångsrika företag i Sverige.

avatar

Sara Brandt

Vice vd Almi Företagspartner AB

avatar

Mikael Karlsson

vd Almi Invest


Nästa artikel