Start » Startup and Scaleup » Almi – Sveriges mest aktiva företagsutvecklare
Startup and Scaleup

Almi – Sveriges mest aktiva företagsutvecklare

Göran Lundwall, vd Almi.

För att utveckla idéer, innovationer, startups och scaleups behövs både finansiering och affärsutveckling. Med stor framgång har Almi under 25 år bidragit med det till många svenska tillväxtföretag.

Almi bildades 1994 i efterdyningarna av finanskrisen i början på 90-talet då man behövde en stark aktör som skulle bidra till företagens tillväxt och utveckling över hela landet.

– Almi är unikt på många sätt. Den marknadskompletterande rollen innebär att våra tjänster erbjuds när den kommersiella marknaden är otillräcklig. Den regionala närvaron, och förståelsen för företagandets villkor regionalt, nationellt och internationellt är också unik, konstaterar Göran Lundwall, VD på Almi.

Almis uppdrag är att stärka det svenska näringslivets utveckling och verka för hållbar tillväxt genom att utveckla och finansiera små och medelstora företag med lönsamhet och tillväxtpotential. Almi erbjuder lån och affärsutveckling medan Almi Invest, som startades 2009, är ett riskkapitalbolag i tidiga skeden.

Tillför verkligt mervärde

Sedan starten har Almi beviljat 80 000 lån, genomfört 300 000 affärsutvecklingsinsatser och genom riskkapitalbolaget Almi Invest investerat i 600 portföljbolag. För att kontinuerligt följa upp hur deras insatser fungerar låter Almi Statistiska centralbyrån årligen genomföra en uppföljning gällande omsättning, antal anställda och överlevnad. Almis företag jämförs i utvärderingen med en jämförbar kontrollgrupp. Effektmätningarna visar att Almis företag har en bättre utveckling inom alla tre områden jämfört med kontrollgruppen.

Mångfald föder kreativitet och nya affärsidéer

Att mångfald föder kreativitet och nya affärsidéer, har stort forskningsstöd. Genom att bryta olika perspektiv mot varandra utvecklas nya tankebanor som skapar möjlighet för nya tillväxtföretag att växa fram. Därför är det viktigt att stimulera mångfalden i företagandet, till exempel i fråga om etnisk bakgrund och genus.

Ett exempel på ett företag som lyckats med hjälp av Almi-lån är clean-techföretaget Ozonetech, som ägs av bröderna Behrang och Behrooz  Gilanpour. Efter många år av forskning och utveckling erbjuder Ozonetech idag en helt ny, kemikaliefri, effektiv och miljövänlig reningsteknik för luft och vatten. De har utsetts till Gasellföretag av DI och omsätter idag runt 50 miljoner kronor.

Bröderna Behrang och Behrooz Gilanpour
Bröderna Behrang och Behrooz Gilanpour, ägare och grundare av teknikföretaget Ozonetech. Foto: Almi.

Almi Invest firar 10 år

Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan starten 2009 investerat i över 600 startups och är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Deras bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik,  Apple och Amazon-ägda Twitch, eller uppnått miljardnotering på börsen. Rollen som ett offentligt riskkapitalbolag är att vara en brygga till privat kapital. Under åren har Almi Invest saminvesterat med över 1000 affärsänglar och institutionella investerare.

– Startupbranschen har de senaste åren fullkomligt exploderat med fler serieentreprenörer och lockar idag topptalangerna. De sektorer som får störst investeringar i Sverige är Fintech, e-hälsa och marknadsplatser. Därför är det så viktigt att ha en branschoberoende investerare såsom Almi Invest som kan bidra till en fungerande riskkapitalmarknad i hela Sverige och ge fler startups möjlighet att växa. Det är också bevisat att bolag som får VC-kapital växer snabbare och stärker Sveriges BNP, säger Maria Kessling, Marknadschef på riskkapitalbolaget Almi Invest.

Maria Kessling
Maria Kessling, Marknadschef på riskkapitalbolaget Almi Invest. Foto: Almi.

Långsiktiga investerare avgörande

För många företag kan det vara en lång resa från den första idéen till betalande kunder. Ett företag som exemplifierar det är MIPS som idag är världsledande på hjälmbaserad säkerhet. 2001 kombinerade de forskning från Karolinska Institutet och KTH i en banbrytande teknik för utformningen av hjälmar för bland annat motorcyklister, cyklister och skidåkare. Under åren fram tills det stora genombrottet 2013, kunde MIPS överleva och fortsätta sin utveckling bland annat tack vare riskkapital från Almi Invest och Healthcap. 2013 satsade ett hjälmtillverkaren BRG Sports Inc på MIPS och bolaget kunde lansera nya hjälmar som blev det stora genombrottet internationellt. Bland årets deltagare i cykelloppen Giro d’Italia och Tour de France använde nästan hälften MIPS-hjälmar. Idag är MIPS ett mångmiljardbolag som är Noterat på Nasdaq.

MIBS är världsledande på hjälmbaserad säkerhet och har tagits fram genom en studie på Karolinska Institutet och KTH. Foto: MIBS.

Vårdboenden i framkant

Ett annat företag som både har fått igång sin verksamhet och vuxit på grund av Almi är Kavat Vård. Helena Rådberg minns det tydligt. Hur hon och kollegerna Catharina Tavakolinia och Kent Edström insåg att de hade samma visioner inför framtiden. De trivdes på Carema där de jobbade, men bolaget hade vuxit snabbt och de kände alla att de kommit för långt från kärnverksamheten. De ville något annat.

– Vi ville jobba i ett småskaligt företag nära kunder och drift, berättar Helena Rådberg.

En insikt som blev startskottet till en framgångshistoria utan dess like: Den om Kavat Vård, ett bolag som vuxit med rekordfart. Tio år senare har Kavat Vård en omsättning på 300 miljoner kronor.

3,5 miljoner kronor för att rusta upp

Men att driva ett vårdbolag kräver stora resurser. De tre grundarna bestämde sig för att vara försiktiga med lånen, men tog ändå stöd från Almi. För att få in ytterligare kapital såldes 49 procent av bolaget.

– Vi räknade ut att vi behövde 3,5 miljoner kronor för varje enhet vi startade. Pengarna vi lånade från Almi använde vi i uppstartsskedet för att rusta ett vårdboende avslutar Helena Rådberg.

Nästa artikel