Skip to main content
Start » Samhällssäkerhet » Experter: Så skapar du en it-miljö som är säker på riktigt
Sponsrad

I Sverige har vi haft en hög digitaliseringstakt under flera år. Men enligt säkerhetsföretaget Basalt har många digitala satsningar gjorts med naivitet och en ”fredssjuka”. Nu gäller det att företag och organisationer tar kontroll över sin it-miljö. 

Det senaste halvårets oroligheter i Europa har aktualiserat frågan om it-säkerhet. Hur bygger man en riktigt säker it-miljö – och hur håller man den säker över tid? Enligt säkerhetsföretaget Basalt lämnar utgångsläget hos de flesta organisationer en del att önska.

– Många har en it-miljö där gamla system från 80-talet och toppmoderna lösningar är ihopkopplade. Det här skapar en komplexitet som gör det nästan omöjligt att få en överblick och ha kontroll över alla delar, säger Nicklas Haglund, vd på Basalt. 

Nicklas Haglund

VD, Basalt

Foto: Basalt

– It-avdelningar måste hänga med i den tekniska utvecklingen och samtidigt hålla koll på hur hotbilden förändras. Det är en ohållbar situation. It-brottslingar är proffs på cyberattacker, och de måste bemötas med proffs, konstaterar Michael Buczek, produktstrateg och arkitekt på Basalt. 

Michael Buczek

Produktstrateg & arkitekt, Basalt

Foto: Basalt

”Säkerhetsskydd på tapeten”

Basalt startades för att samla kompetens inom konstruktion av it-system för säkerhetsskyddsklassificerad information, hemliga uppgifter. Försvarsmakten, som behövde en it-lösning som kunde leva upp till Sveriges hårdaste säkerhetskrav, blev snabbt en viktig kund. 

I dag jobbar företaget även med systematiskt säkerhetsarbete, där regelefterlevnad och it kopplad till totalförsvar ingår. Nicklas Haglund berättar att intresset för experthjälp inom dessa områden har ökat markant de senaste åren. 

– Nu är säkerhetsskydd på tapeten överallt. Tidigare har it-säkerhet setts som ett nödvändigt ont, men nu är det snarare en självklar nödvändighet för att vara relevant, säger han. 

Kontroll är nyckeln till säker it-miljö

Vad är då nyckeln till ett säkert it-system, enligt Basalts experter? Kontroll, menar Michael Buczek. 

– För att uppnå full kontroll över sin it- och informationshantering gäller det att standardisera, automatisera och bygga bort manuella handgrepp. Då uppnår man en helt annan förutsägbarhet och spårbarhet. Tyvärr krävs det ofta en stor incident, likt cyberattacken som drabbade en av Sveriges största matkedjor förra sommaren, för att företag ska vakna till och förstå vikten av att förebygga risker, säger han. 

Paketerad kompetens 

Basalt kan hjälpa företag och organisationer att snabbt få ordning på sin it-miljö. Säkerhetsföretaget har paketerat sitt kunnande i en automatiserad it-plattform. Det handlar om en nyckelfärdig lösning som kunderna kan integrera med sina affärssystem för att nå full säkerhet.

– Vi kan såklart hjälpa till när en incident redan har inträffat, men vår styrka är att hjälpa kunderna att ligga steget före och bygga ett starkt och framtidssäkert skydd. Får vi göra vårt jobb blir ett försök till intrång ingen katastrof, säger Nicklas Haglund. 

Om Basalt

Basalt AB grundades 2009 och har sitt huvudkontor i Enköping samt kontor i Stockholm.  Företagets systemproduktion har bedrivits i Enköping sedan 2013. Basalt har cirka 75 anställda.

Next article