Skip to main content
Start » Inkludering » Svenska Lottakåren stärker både självförtroende och karriärmöjligheter
Kvinnlig karriärkraft

Svenska Lottakåren stärker både självförtroende och karriärmöjligheter

En möjlighet att stärka sig själv, lära sig nya saker och bidra till samhället – men också en styrka att ha i sitt cv. Det säger Nellie Velander och Charlotte Berndts Wonkavaara, som båda engagerat sig i Svenska Lottakåren.

33-åriga Charlotte Berndts Wonkavaara gick med i Svenska Lottakåren för fem år sedan och tycker att det är det bästa hon har gjort.

– Man får en otrolig självkännedom och en väldigt bra verktygslåda för ledarskap och hur man ska hantera olika situationer, som du har nytta av både i jobbet och privat.

I Svenska Lottakåren kan du bidra till att stärka samhället genom att till exempel utbilda dig till stabsassistent och stödja en civil myndighet i händelse av en samhällskris. Fotograf: Maria Öst

Engagemanget ledde till chefsjobb

Engagemanget i Svenska Lottakåren är också en stor anledning till att Charlotte fick sitt nya jobb som avdelningschef på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Bland annat har hon gått flera av Lottakårens ledarskapskurser.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ha en chans eftersom jag saknade de högskolekvalifikationer de sökte. Men min chef sa rakt ut att de valde mig för att jag hade ett så starkt cv! Det var en riktig egoboost, berättar Charlotte som också uppskattar kontakten med alla andra kvinnor i Lottakåren.

– Jag träffar så många häftiga, drivna kvinnor som ger en massa energi. Det är också ett nätverk som är väldigt värdefullt, alla som är med i kåren vet att en lotta är en person som tar ansvar och är att lita på. Här finns många kontakter som kan vara referenser både för jobb och i andra sammanhang, säger Charlotte.

Svenska lottakåren läger/utbildning/kurs på Revingehed. Nellie Velander fotograferad av Aline Lessner.

17-åring med sikte på framtida ledarskap

En betydligt yngre men lika engagerad lotta är Nellie Velander, 17 år, som deltog på sin första utbildning på Gotland för ett år sedan och har gått nästan alla Svenska Lottakårens ungdomskurser sedan dess.

– Ja, jag har nog gått det mesta, bland annat Trotsa motståndet, en lättare version av militärläger, där man får lite försmak av det militära livet. Men framför allt går det ut på att stärka sig själv och våga tro på sig själv, berättar Nellie som nu i sommar gick Rookie-utbildningen.

Nellie Velander går andra året på gymnasiets naturvetenskapliga program, så för henne är kanske inte nätverket och karriärmöjligheterna i fokus än. Men hon ser redan fördelarna som Svenska Lottakåren kan ge i framtiden.

– Ja, det kommer att vara väldigt bra att ha i mitt cv, och även ge mig jättebra erfarenhet av ledarskap. Nu deltar jag också i mentorsprogrammet, så jag har en mentor som hjälper mig att utvecklas inom organisationen, säger Nellie.

Hon tycker också att utbildningarna har väckt tankar på att kanske jobba med ledarskap i framtiden, tack vare den plattform och den utveckling hon får via Svenska Lottakåren.   

– Ja, absolut, ledarskap är verkligen något som jag blivit intresserad av. Som lotta vill jag tipsa andra unga att våga prova, våga testa sina gränser, för det kan leda till något väldigt stort!

Next article