Skip to main content
Start » Inkludering » Jämställt elbolag
Sponsrad

Storuman Energi AB är ett litet elbolag i norra Sverige. En sak som utmärker företaget är att det sitter lika många kvinnor som män i ledningsgruppen. Vendela Westman och Jenny Amrén är anställda i företaget och tycker att de hittade rätt när de sökte sig till elbranschen.

Jenny Amrén har arbetat på Storuman Energi AB sedan hon var i sena tonåren. Att det var en arbetsplats med många män var inget hon tänkte på när hon sökte jobb där.

– För mig var det inget hinder. Jag har aldrig märkt att kön har någon betydelse här. I ledningsgruppen, som jag sitter med i, är vi två kvinnor och två män.

Hur märks det att det är en jämn fördelning mellan kvinnor och män i gruppen?

Lyssnar och tar hänsyn

– Det är ett bra arbetsklimat. Jag tycker att vi lyssnar och tar hänsyn till varandra. Ingen tar mer plats än någon annan. Jag tycker att det fungerar väldigt bra, säger Jenny Amrén som är kundtjänstansvarig på bolaget.

Vendela Westman håller med. Hon är ekonomiassistent och sökte jobb på Storuman Energi AB efter att hon hade avslutat en yrkeshögskoleutbildning i Umeå och kände att hon ville tillbaka till Storuman där hon har sina rötter.

Balans mellan män och kvinnor

– Jag tycker att det är en välkomnande miljö och en bra balans mellan män och kvinnor bland de anställda. Idag arbetar kvinnor även på teknikavdelningen.

Vendela Westman har aldrig ångrat att hon började arbeta i elbranschen. Tvärtom. Hon upplever att det har varit utvecklande på många sätt.

– Det finns många fördelar med att arbeta i elbranschen. Det är roligt, spännande och det finns goda chanser att utvecklas i jobbet. Jag har lärt mig mycket sedan jag började här. Bland annat hur det går till vid inköp av el. Det visste jag inte innan.

Positiva erfarenheter

Båda tycker att fler kvinnor borde prova på att arbeta i elbranschen.

– Som kvinna ska man inte låta bli att söka arbete inom ett visst område för att det domineras av män. I första hand ska man ju göra det man vill. Jag tror att det fungerar bra på de flesta arbetsplatser inom vår bransch. Dessutom så har nog tjejer en del skinn på näsan idag och kan säga ifrån om det skulle behövas, säger Jenny Amrén. Vendela Westman nickar instämmande.

– Jag har bara positiva erfarenheter av att arbeta inom elbranschen. Det är absolut ett område som jag tycker att fler kvinnor borde söka sig till.

Next article