Skip to main content
Start » Inkludering » Häftig bransch i samhällets tjänst
Sponsrad

Genom digitala lösningar skapas möjligheter att möta samhällsutmaningar och underlätta arbetet för många arbetsgrupper. Exempelvis inom vård och omsorg där appar och it-lösningar skapar struktur och minskar stressen hos vårdpersonalen.

Det berättar Agnes Richardson som arbetar som UX-designer på Appva, ett företag som utvecklar digitala och mobila tjänster för bland annat vård- och omsorgssektorn.

– Mitt jobb går ut på att förbättra användarupplevelsen hos produkter och tjänster, att utveckla användarvänliga gränssnitt som vårdpersonalen enkelt kan använda och bli hjälpta av.

Hon jobbar mycket nära användarna för att identifiera deras behov och förstå hur Appvas tjänst kan utvecklas och förbättras för att på bästa sätt underlätta för dem.

– It-tjänster inom vård och omsorg regleras av olika lagrum och direktiv vilket ställer höga krav på allt ifrån design och app-utveckling till arkitektur. Här får jag arbeta med några av landets bästa inom respektive område.

Vill jobba med teknik som hjälper

Agnes Richardson. Foto: Privat

Agnes Richardson sökte sig medvetet till Appva som jobbar med it-lösningar som gör nytta i samhället. Deras kunder är väldigt vikarieintensiva vilket ställer extremt höga krav på intuitiva användargränssnitt som design-teamet skapar.

– Själv vill jag känna att jag hjälper andra med mitt teknikkunnande, och att få hjälpa vårdpersonal att få större kontroll över sin arbetsdag och därmed minska deras stress känns väldigt bra. Dessutom ökar patientsäkerheten med digitala lösningar där allt kan följas upp och inget hamnar mellan stolar.

Hon läste till civilingenjör på Chalmers, på Industrial Design Engineering, och är därifrån van vid att det är en mansdominerad bransch hon hamnat i.

– Men det vore så klart kul om det blev fler kvinnor i branschen, inte minst då forskning visar att ju mer blandade grupperna är desto mer kreativa lösningar utvecklas.

Ett nyttigt verktyg

It-branschen är mycket dynamisk, det händer saker hela tiden och utvecklingen går snabbt, något Agnes Richardson uppskattar mycket.

– Programmering är ett häftigt verktyg som man kan göra så stor nytta med, och det är väl det jag vet om min framtid, att jag vill använda mitt teknikkunnande till att hjälpa andra och bidra till en bättre värld, vilket jag känner att jag får möjlighet till hos Appva.

Next article