Skip to main content
Start » Inkludering » Fem tips för att öka kvinnlig närvaro inom IT-branschen
Kvinnlig karriärkraft

Fem tips för att öka kvinnlig närvaro inom IT-branschen

IT- och tech-branschen fortsätter domineras av män. Knappt 30 % av de yrkesverksamma inom branschen är kvinnor – en sorglig siffra eftersom forskning visar att företag gynnas av mångfald. Hur kan vi locka fler kvinnor till IT-branschen och hur får vi dem att stanna? DataTjej tipsar!

Lyft kvinnliga förebilder!

En påtaglig frånvaro av kvinnliga kollegor och chefer på arbetsplatsen resulterar lätt i att kvinnor har svårt att uppleva en naturlig tillhörighet i sin bransch eller visualisera sig själva i framtida karriärer. Läs mer om hur vi regelbundet uppmuntrar sponsorer att bidra med kvinnliga förebilder här.

Introducera branschen!

Att tidigt bli introducerad till branschen och möjliga yrken ökar sannolikheten för att kvinnor väljer tekniska utbildningar. Läs mer om heldagseventet Digi5 som DataTjej arrangerar tillsammans med NOX Academy och som syftar till att låta alla få testa på och inspireras av teknik här.

Gå med i ett mentorskapsprogram!

Kvinnliga förebilder är ett bra sätt att öka känslan av tillhörighet i en mansdominerad bransch. En utveckling på det temat är att gå med i ett mentorskapsprogram och ha ett aktivt personligt utbyte med en annan IT-kvinna, något som är givande för både mentor och adept. Tillsammans med #addher har DataTjej skapat mentorskapsprogrammet Match and Go. Just nu pågår den tredje omgången och det är 69 par som träffas och utbyter kunskap. Läs mer om varför våra huvudsponsorer arrangerar mentorskapsprogram tillsammans med DataTjej här.

Nätverka och samla kunskap!

DataTjej arrangerar löpande events i samarbete med näringslivet och vi håller även egna medlemsevent. Kolla in DataTjejs events som inte bara är lärorika, utan också ger tillfällen att nätverka här.

DataTjej-Konferensen är en av de största IT-konferenserna i Sverige för kvinnor och icke-binära som studerar IT/data på högskole- och universitetsnivå och är en årlig happening. Läs mer om vår kommande konferens i februari 2020 som hålls i Uppsala här.

Nå ut till målgruppen!

Företag som inser vinsterna med en diversifierad arbetsplats kan med fördel fundera på hur de formulerar sina annonser och nå ut till målgruppen genom att annonsera via exempelvis DataTjejs jobbportal. Kolla vår jobbportal för att hitta ditt drömjobb här.

Om DataTjej

DataTjej är en ideell förening vars mål är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller icke-binär och som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan.

Är du inte medlem så gå in på vår sida och få tillgång till allt roligt som händer inom DataTjej. Blir vi fler som stöttar varandra så ökar chansen att fler stannar kvar inom branschen. Tillsammans kan vi påverka hela vårt samhälle!

Next article