Skip to main content
Start » Infrastruktur » Lättmonterat, energieffektivt och brandsäkert
Sponsrad

Systemet ZEROfix och PAROC Stenull lockar byggentreprenörer som vill bygga snabbt, säkert och energieffektivt.

Ryktet om Parocs innovativa självbärande infästningsmetod ZEROfix har börjat sprida sig bland byggentreprenörer. Det är inte så konstigt. Det är en lösning för ventilerade fasader som är både energieffektiv, lätt att montera och brandsäker.

– Det är det närmaste en systemlösning man kan komma. Det är få komponenter att jobba med och det är enkelt att montera. Det är dessutom en brandsäker och energieffektiv lösning, som kan vara intressant både vid nybyggnation och renovering av äldre fastigheter, säger Mikael Olofsson som är produktchef för Paroc Byggisolering.

Han förklarar att lösningen innebär att det inte krävs några genomgående reglar eller konsoler, något som även utgör köldbryggor. Här används istället horisontella fasadskruvar som tar vindlasterna, och vinklade fasadskruvar som tar den vertikala lasten. Fasadskruven är dessutom sinnrikt konstruerad för att enkelt fästa läkt på utsidan av isoleringen. På så sätt blir systemet både energieffektivt och smidigt att jobba med.

– Skruven har gängning med samma stigning både vid spetsen och vid skallen. Skruven agerar därmed distans för läkten, förklarar Mikael Olofsson.

Oväntat snabb montering

Arbetet går oerhört snabbt, något som alla entreprenörer som använt ZEROfix kan vittna om.

– Jag har mött en hel del glada kommentarer kring det, säger Tony Kjellén som är teknisk rådgivare på Paroc Byggisolering.

Han hänvisar bland annat till snickarna på projektet BRF Träkronan, ett flerfamiljshus i Östra Kålltorp, där huvudentreprenören FO Peterson valt att bygga i trä. Både stommen och de bärande ytterväggarna är i KL-trä, och som isolering valde man PAROC Stenull i kombination med ZEROfix.

Tony Kjellén berättar att monteringsarbetet gick mycket snabbare än väntat, tack vare ZEROfix -lösningen. Stenullen var dessutom perfekt i sammanhanget, då den är obrännbar och klassificerad i Euroklass A1, den högsta brandklassen.

ZEROfix-lösningen är även godkänd i ett så kallat SP Fire 105-test, där man i full skala eldat underifrån på konstruktionen uppbyggd som en fasad i tre våningar. Testet genomfördes med läkt och fasadpanel i brandimpregnerat trä från Moelven.

– Det här är ett effektivt system som är riktat mot att lösa energifrågor. Och det här är ju inte enbart intressant vid nybyggen, utan även för renovering. Det finns många gamla hus i Sverige som behöver renoveras och energieffektiviseras, avslutar Mikael Olofsson.

Next article