Skip to main content
Start » Framtidens Utbildning » Den kreativa musikhögskolan
Sponsrad

Många vill arbeta med musik och det finns gott om bra musikutbildningar. Det som särskiljer Brunnsviks enskilda musikhögskola, BEMU, är att musikskapande går som en röd tråd genom utbildningen. Här får studenterna jobba med sitt konstnärliga uttryck.

Utbildningen på BEMU i Borlänge riktar in sig på låtskrivande, musikproduktion och branschkunskap – allt ur ett kreativt perspektiv. Programmet är en tvåårig högskoleutbildning.

Studentens egna mål

Många andra högskoleprogram erbjuder utbildningar inom såväl det traditionella musikaliska hantverket som kreativt skapande. BEMU ser sig som ett komplement till andra program, med största fokus på studenten och dennes egna mål inom musiken.

– På BEMU behöver studenterna inte några teoretiska förkunskaper. Våra studenter blir som musikarkitekter, skickliga hantverkare som får stöd i att bygga något unikt. Teorivetenskapen får man också, men det är inte där all kraft ska ligga. Som enda högskola kan man även söka som helt band och få möjlighet att under två år ägna sig åt det man vill utveckla som band, säger Peter Holmstedt, rektor vid Brunnsvik folkhögskola och BEMU.

Peter Holmstedt

Rektor, Brunnsvik folkhögskola & BEMU

Foto: Privat

Stort nätverk

På BEMU har man full förståelse för att andra delar av världen lockar. Det finns gott om internationella samarbeten.

– Vi erbjuder en unik mix där studenterna får utgå från sig själva, hitta sin kärna och jobba med sitt konstnärliga uttryck, samtidigt som man får lära sig massor om branschen för att kunna möta arbetsmarknaden. Våra lärare delar med sig av sin erfarenhet, både från Sverige och utomlands. De är alla verksamma inom det de utbildar inom. Genom hela utbildningen får studenterna träffa många spännande, professionella människor. Det ger ett stort nätverk, säger Peter Holmstedt.

Musik förenar

Musik har påverkat oss människor i alla tider. Det har troligen alltid funnits en lust och drivkraft att uttrycka, skapa och uppleva musik. Därför ligger ett nytt musikprogram helt rätt i tiden, enligt Peter Holmstedt.

– Musiken förenar oss och finns inom oss. Nu är kanske behovet ännu större av musik i nya sammanhang. På BEMU samlar vi studenter som brinner för låtskrivande och får möjlighet att skapa något alldeles eget. Det ska bli spännande att följa dem ut i arbetslivet efter programmet.

Next article