Skip to main content
Start » Fokus: Bostadsrätt » Guiden till ditt perfekta golv
Sponsrad

Golv är inte en trendig pryl utan ett val man ska leva med länge. Ska det vara avskalat, vit-tonat, modernt och minimalistiskt, ett mörkare alternativ med mer karaktär, eller en neutral färg med fler synliga kvistar för en autentisk träkänsla? Bjelins härdade trägolv har inspirerats av skandinaviska miljöer, från långa ljusa sommardagar till natur och skog. Fredrik Hammarsten, försäljningschef på Bjelin i Sverige, delar med sig av insikter om hur du balanserar estetik och funktion för att skapa det perfekta golvet för ditt hem.

Golvvalet påverkas av rummets användning. Vår senaste pro mattlack kan även användas i hallar och kök där golvet riskerar mer slitage. Hör av er till oss så kan vi ge tips och råd för hur du bör tänka vid golvval i särskilda rum, säger Fredrik. 

Klimatsmart trägolv

Kommer materialet från hållbart skogsbruk? För att göra ett klimatsmart val bör du ta reda på vart virket kommer från och om det finns några miljömärkningar, så som Svanenmärke, SundaHus och FSC-märkning.

– Ett härdat trägolv från Bjelin använder bara en tiondel så mycket trä som för att tillverka ett parkettgolv, och det blir dessutom tre gånger starkare. Det betyder att många träd kan stå kvar i skogen, säger Fredrik, och fortsätter:

– Tålighet och hur golvet läggs är också en nyckelfaktor. Ett klickgolv, jämfört med ett limmat eller spikat golv, möjliggör att man kan flytta golvplankorna i framtiden om man skulle vilja det, vilket ger en stor flexibilitet och bidrar till att golvet används längre.

Vad är härdade trägolv?

Golven från Bjelin är tillverkade med den patenterade Woodura®-teknologin, framtagen av systerbolaget Välinge Innovation, vilket medfört att Bjelin nu kan skapa tio gånger fler golv med samma mängd virke som i vanliga fall.

– Härdade trägolv har en starkare yta vilket innebär att de är mer slag- och vattentåliga. Golven klickas ihop utan lim och spik och vattentäta fogar förhindrar vatten från att läcka mellan plankorna – vilket ger extra lång hållbarhet. Klickfunktionen är också en uppfinning från Välinge Innovation och bidrar att man lätt kan ändra plankornas ordning och modifiera efter önskemål, menar Fredrik.

Hur underhåller man härdade trägolv?

– Nyckeln till att underhålla trägolv är att inte använda för mycket vatten. Regelbunden dammsugning eller torrmoppning och enstaka fuktmoppningar räcker, och då ska det torka inom två-tre minuter. Mer vatten behövs inte. Däremot ska man ta itu med spill och fläckar direkt utan att för den delen behöva rengöra hela golvet, säger Fredrik.

När det gäller härdade trägolv kan ytbehandlingen påverka hur man underhåller golvet. Bjelins härdade trägolv finns i tre olika ytbehandlingar och medan de med pro mattlack eller borstad mattlack är lätta att underhålla, så kräver de med hårdvaxolja mer frekvent underhåll. Fredrik Hammarsten understryker vikten av att använda rätt produkter – då kan man få ett golv som åldras fint och håller riktigt länge.

– Valet av golv är inte bara en praktisk nödvändighet utan en möjlighet att skapa det perfekta golvet för ditt hem, med hänsyn till både stil och miljö – och vi hjälper på vägen, avslutar Fredrik.

DETTA ÄR BJELIN

Bjelin grundades 2016 av svensk-kroatiske uppfinnaren och entreprenören Darko Pervan, även grundare till innovations-företaget Välinge Innovation. Förutom denna koppling till Välinge Innovation och dess framstående golvteknik, har företaget tillgång till FSC-certifierat trä av hög kvalitet från den kända Spacva skogen i Kroatien.

Next article