Skip to main content
Start » Fokus: Bostadsrätt » Både köpare och säljare behöver anpassa sig till den nya situationen på bostadsmarknaden
Fokus: Bostadsrätt

Både köpare och säljare behöver anpassa sig till den nya situationen på bostadsmarknaden

Varannan bostadsköpare upplever att det blivit svårare att köpa på dagens marknad, trots lägre priser. Det vittnar inte minst det låga antalet transaktioner om. Fler bostadsköpare skulle behöva anpassa sina förväntningar och kanske sänka sina krav för att kunna genomföra den flytt man har behov av.

I en aktuell undersökning som gjordes bland Hemnets besökare uppgav varannan bostadsköpare att det har blivit svårare att köpa bostad. Bland huvudorsakerna angavs att kostnaderna för hushållen ökat, att det blivit allt svårare att få bostadslån på den nivå man kunde för ett par år sedan och utmaningen med att behöva sälja sin befintliga bostad innan man köper nytt.

”Säljarna måste acceptera läget”

Ibland hör man experter uttala sig i media om att säljarna måste acceptera det nya läget på marknaden om man vill få sin bostad såld. Att fokus oftare ligger på att säljarnas och inte köparnas anpassningsförmåga förklaras generellt av att köparna inte kan betala mer, för att köpkraften inte finns. Men på marknaden finns i stort sett hela prisspannet representerat, med tillgängliga bostäder från några hundra tusen kronor och uppåt. De ökade boendekostnaderna innebär att många inte längre har möjlighet att köpa en bostad motsvarande vad man hade råd med för några år sedan, trots att priserna gått ned.

Prismässig anpassning för köpare

En prismässig anpassning hos köparen innebär framförallt att man antingen köper en mindre bostad, eller att man köper något i ett mindre centralt eller attraktivt läge. Att exempelvis gå ner från 150 kvadratmeter till 130 kvadratmeter i boyta minskar snittspriset på en villa från 5,5 miljoner kronor till knappt 4 miljoner kronor, eller drygt 25 procent.

Det andra alternativet för en köpare med lägre köpkraft är att söka sig till områden i mindre centrala lägen utanför stadskärnorna. Om man går från en storstadskommun till en av storstädernas pendlingskommuner går priset på en genomsnittlig villa ner från 8 till 6,4 miljoner kronor.

Trögheten på marknaden kvarstår

Antalet försäljningar ligger ungefär 15–20 procent under vad som kan anses som normalt sett till de senaste åren. På så sätt måste man ändå konstatera att konsumenternas anpassningsförmåga till nya marknadsförutsättningar varit helt ok. Men minskningen på  15–20 procent i kombination med ett rekordhögt utbud av bostäder till salu indikerar dock att trögheten på marknaden finns kvar. Köpare och säljare verkar därmed inte ha hittat en prismässig jämviktsnivå. Sannolikt kommer också denna tröghet finnas kvar i mer eller mindre utsträckning tills bilden av kommande ränteutveckling klarnar och förhoppningsvis också ljusnar. Där det senaste räntebeskedet kan ses som ett steg i den riktningen.

Next article