Skip to main content
Start » EdTech » Lös världens tuffaste utmaningar i Junior Academy
Sponsrad

Känner du någon mellan 13-18 år som behöver en extra utmaning eller som bara älskar forskning, klurigheter och problemlösning? Någon som skulle tycka det vore kul att samarbeta med ungdomar över hela världen?

Nu lanseras det internationella programmet Junior Academy i Sverige av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

– Junior Academy har funnits i fyra år och drivs av New York Academy of Sciences. Programmet samlar ungdomar, mentorer och experter från hela världen som samarbetar via nätet. Det kostar ingenting att vara med och programmet ger ungdomar värdefull erfarenhet av problemlösning på riktigt, säger projektledaren Maja Neiman, IVA.

Med sikte på New York

Deltagarna ska ta sig an verkliga globala samhällsutmaningar. Det gäller att komma fram med innovativa idéer och lösningar. Man arbetar ihop i ett team, där medlemmarna kan komma från olika länder. Till sitt stöd har de mentorer och ämnesexperter. Går det riktigt bra väntar resa till New York där teamet får träffas IRL och får presentera sina lösningar på en vetenskapsgala.

– Det unika med programmet är kopplingen till samhällsnyttan. Här är det inte problemlösning i fiktiva exempel som ska lösas. Istället är det aktuella problem från verkligheten som ungdomarna ska ta sig an. De vuxna som är engagerade i programmet vill verkligen veta ungdomarnas perspektiv. Här kommer ungdomarna till tals på riktigt, fortsätter Maja Neiman.

Naturvetenskap för tuffa utmaningar

Programmet är en fritidsaktivitet. Men många skolor har intresserat sig och spridit information till sina elever. Den 1 april 2019 öppnar portalen för årets antagning in i programmet.

– Långt innan portalen öppnat fick vi våra första anmälningar. Nu ger vi praktiskt stöd till de ungdomar som anmält sitt intresse. Vi hjälper till med ansökan som kan kännas lite ovan, vi stöttar de ungdomar som kommit med och uppmuntrar de som är intresserade att söka, säger Maja Neiman.

ungdomar junior academy IVA
Ungdomar har anmält sitt intresse redan långt innan portalen hunnit öppna. Foto: Junior Academy/NYAS

Klurigt, utmanade och roligt

Programmets utgångspunkt är naturvetenskap. Men utmaningarna är tvärvetenskapliga.

– De ger en mycket realistisk bild av vad ett arbetslag bestående av ingenjörer, ekonomer, samhällsvetare och industridesigners arbetar med. Eleverna som är med berättar att det är klurigt, det är utmanande och det är roligt, kommenterar Maja Neiman.

Ungdomarna ansöker genom att svara på uppsatsfrågor på engelska. Svaren utvärderas sedan utifrån bland annat intresse, engagemang och uthållighet. Ansökan är öppen för alla som är mellan 13 och 18 år, från april till juni 2019.

Fakta om Junior Academy

Startat 2015 av the New York Academy of Sciences. Från och med 2019 samarbetar IVA med Junior Academy för få fler svenska sökande.


Internationellt nätverk för ungdomar mellan 13-18 år över hela världen som är intresserade av teknik, matematik och naturvetenskap. Varje termin arrangerar Junior Academy en innovationstävling där internationella lag utvecklar lösningar på stora globala utmaningar. Arbetet sker online med hjälp av mentorer och experter. Vinnarna bjuds till New York för att presentera sin lösning.
Vem som helst kan ansöka om att bli medlem. Deltagandet är gratis tack vare sponsorer.
Nästa ansökningsomgång öppnar i april, 2019.
Mer information om programmet och utmaningarna finns på iva.se/junioracademy. Kontakta gärna Maja Neiman på IVA ([email protected]) om du har frågor eller vill ha hjälp att uppmärksamma programmet.

Next article