Start » Utbildning » Specialistutbildning för undersköterskor
Yrkeshögskolan 2020

Specialistutbildning för undersköterskor

Foto: Elly Reitsma

Jesenka Bajic och Helén Höglund har valt att specialistutbilda sig inom Vård och omsorg på Åsö vuxengymnasium i Stockholm.
Det här är en utbildning alla borde gå som vill utveckla sig och öka sin kompetens, konstaterar Helén Höglund, som annars arbetar på barnregionsavdelningen på Huddinge sjukhus.

Åsö vuxengymnasium har två inriktningar på yrkeshögskolenivå för undersköterskor, dels barnspecialist och dels specialistutbildning i anestesi, operation och intensivvård. Efter 21 års erfarenhet som undersköterska läser Helén Höglund nu barnspecialistundersköterskeutbildningen. Det innebär inget sabbatsår utan arbetstakten är intensiv och kurslitteraturen är på högskolenivå.

Möjlighet att bygga vidare på kunskap

– När jag kom hit fick jag bekräftat att jag har en tyst kunskap som jag kan bygga vidare på. Det är viktigt att få sätta ord på det man kan, men mycket är ju också nytt. Den medicinska utbildningen, anatomin och medicinska språket kommer att ge mig en annan trygghet och säkerhet i arbetet, säger Helén Höglund.

Innan hon började arbeta på sjukhus var hon barndagvårdare. Specialistutbildningen för undersköterskor på Åsö vuxengymnasium, som funnits i nio år, har hon länge varit sugen på.

– Det har tidigare inte funnits tillfälle förrän nu. Barnen är utflugna och jag kan börja tänka på mig själv och min egen utveckling. Nu kan jag lägga ner mycket fritid på att plugga.

Efterfrågan på undersköterskor med rätt kompetens

Jesenka Bajic går specialistutbildningen för undersköterska i anestesi, operation och intensivvård. Hon kom till Sverige 1993. I det osynliga bagaget fanns åtta terminer läkarstudier från Sarajevo. Den studietiden fick hon tyvärr inte tillgodoräkna sig här.

– Man erbjöd mig en plats på läkarlinjen i Umeå, men då skulle jag börja om på termin tre. Vilket jag inte ville utan jag hoppades på att få studera vid Karolinska i Stockholm, men det gick tyvärr inte.

Det resulterade i att hon utbildade sig till undersköterska som hon kompletterade med en forskarutbildning i molekylär biologi på Södertörns Högskola. Hon har nu en anställning inom äldreomsorgen i Stockholm vilket hon är beredd att lämna efter examen. Det finns en stor efterfrågan på undersköterskor med rätt kompetens i den avancerade sjukvården.

Foto: Elly Reitsma

– Jag längtar verkligen efter att få arbeta inom operation och anestesi, berättar Jesenka Bajic som är speciellt intresserad av vårdrelaterade infektioner och hypotermiska patienter.

Hon är väldigt nöjd med lärarna och upplägget av undervisningen.

– Det är extra spännande att få komma ut och delta i föreläsningar på sjukhusen som hålls på KS, Södertälje och S:t Görans sjukhus.

Under våren fördjupar sig Jesenka Bajic i sitt examensarbete om hygieniska och etiska principer vid operation.

Biljett till avancerad sjukvård

För att komma in på den ettåriga specialistutbildningen ska den sökande ha – förutom en utbildning till undersköterska– ett fullständigt avgångsbetyg/slutbetyg/examen från gymnasieskolan och minst ett års arbetslivserfarenhet inom yrket. Vissa får tjänstledigt medan andra får betald utbildning av sin arbetsgivare. I årets kull har tio deltagare betald arbetstid. Undervisningen bedrivs i klassrum. Åsö vuxengymnasium är en del av Campus Åsö som är centralt beläget på Södermalm i Stockholm. Skolan är sedan tre år tillbaka ett certifierat Vård- och omsorgscollege där certifieringen omfattar även yrkeshögskolans alla utbildningar.

– Vi ger dem möjlighet att öka kompetensen inom deras yrke. Utbildningen fungerar som en biljett till avancerad sjukvård. Det är inte ovanligt att fler kommer från samma arbetsplats. Troligen har de påverkats av sina arbetskamrater som tidigare gått här, säger Marie Rydh, utbildningsansvarig för yrkeshögskolan på Åsö vuxengymnasium.

Bygga nätverk under praktik

I utbildningen ingår även praktikperioder, vilket idag heter Lärande i arbete (LIA). Under LIA-tiden kan man bygga nätverk som lan leda till arbete. Yrkeshögskolemyndigheten kräver att minst 90 procent av deltagarna får jobb efter genomgången utbildning.

– Det kravet uppfyller vi med råge, så gott som alla får arbete efteråt. Det har också hänt att några fått smak på att plugga vidare och ibland har de helt bytt yrkesinriktning, säger Marie Rydh.

Läs mer här.


Nästa artikel