Start » Utbildning » Musikstudenten som hatade matte blev ingenjör
Kvinnlig karriärkraft

Musikstudenten som hatade matte blev ingenjör

Foto: Thomas Harrysson
I samarbete med:
Foto: Thomas Harrysson
I samarbete med:

Planen var tydlig. Lisa Lexe skulle bli musiker, det hade hon alltid vetat. Tills hon ändrade sig. Intresset svalnade och till slut lade hon musiken på hyllan och började jobba på heltid. Men ambitionsnivån fanns kvar. Med mer stimulerande arbetsuppgifter och en högre lön i sikte bestämde sig Lisa för att sätta sig i skolbänken igen och satsa på en högre utbildning. Frågan var bara till vad.

Tekniska linjer räknade hon bort direkt. Natur-vetenskapliga likaså. Hon och matematik hade aldrig gått ihop. Men så ändrade hon sig, igen. När Lisa fick upp ögonen för möjligheten att inleda sina studier med en teknisk bastermin vid Högskolan i Skövde chansade hon och anmälde sig.

– Matematik har aldrig varit min styrka, men med facit i hand gick den att ta sig igenom. Jag tycker inte att någon ska bli skrämd av matematiken ifall ingenjörsstudier verkar lockande, eftersom det går att få hjälp med matematiken på många sätt, konstaterar hon.

Stöd från oväntat håll

Lisa Lexe. Foto: Rebecka Thor

Lisa medger att hon kämpat för att ta sig igenom det, men att den hjälpsamma stämningen på Högskolan i Skövde verkligen hjälpt till. Särskilt viktigt säger hon har varit lärarnas genomgångar, stödet från studiekamraterna och Youtube.

– Lösningen på ett matematiskt problem kan förklaras på så många olika sätt. Att jag kunde ta del av lärarnas genomgångar på högskolan, diskutera med studiekamrater och även hitta kompletterande genomgångar på YouTube var till stor nytta, säger Lisa.

Studerade vidare till produktionsingenjör

Efter den tekniska basterminen kändes det naturligt att studera vidare på ingenjörsprogrammet vid samma högskola, berättar hon. Tre studieår senare är Lisa nu produktionsingenjör på CEJN. Vem hade trott det för några år sen?

Men att ingenjörsjobbet mest skulle innebära att sitta framför en dator avfärdar hon bestämt. Istället arbetar hon tätt tillsammans med kollegorna och i arbetet ingår en hel del möten. På CEJN, som är ett globalt företag som tar fram snabbkopplingslösningar till industrin, får hon vara problemlösaren som ser till att korta ledtider och minimera fel i produktionen. Samtidigt upplever hon på nära håll hur internationell industrin faktiskt är.

– Många reser en hel del till både Tyskland och Kina. Det är ett utvecklande arbete att få vara med och bidra till en mer hållbar teknik, avslutar Lisa Lexe.        

Nästa artikel